FMI si UE nu se inteleg asupra Greciei

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:521303 citiri
FMI si UE nu se inteleg asupra Greciei
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International si Uniunea Europeana nu reusesc sa se inteleaga asupra planului pentru rezolvarea crizei din zona euro, punand in pericol acordarea urmatoarei transe din imprumutul pentru Grecia.

Potrivit oficialilor europeni, analistii FMI sunt de parere ca estimarea Uniunii Europene cu privire la datoriile Greciei este prea optimista si incearca sa intarzie acordarea urmatoarei transe din imprumut, relateaza Reuters.

Ei au adaugat ca oficialii Fondului ar prefera sa astepte pana dupa summit-ul din acest weekend, pentru a vedea daca discutiile din cadrul acestuia vor conduce la o solutie mai clara pentru zona euro.

Daca nu va primi transa de 8 miliarde de euro din partea FMI si UE, luna viitoare, Grecia se afla in pericol de a intra in incapacitate de plata, afectand grav si economiile Spaniei si Italiei, dar si sistemul bancar european.

Potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cea mai eficienta metoda pentru rezolvarea crizei datoriilor ar fi transformarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (FESF) intr-un fel de banca. Aceasta ar putea accesa fonduri de la Banca Centrala Europeana, pentru a acorda imprumuturi, insa atat conducerea bancii centrale, cat si guvernul german se impotrivesc acestei solutii.

Daca nu se va ajunge la o intelegere in cadrul intalnirilor din acest weekend, increderea pietelor financiare in zona euro se va diminua si mai mult, amenintand viabilitatea pe termen lung a monedei unice.