FMI: Pandemia va duce la recesiune globala in 2020. Investitorii pleaca din pietele emergente, ca Romania

Marti, 24 Martie 2020, ora 09:53
6642 citiri
FMI: Pandemia va duce la recesiune globala in 2020. Investitorii pleaca din pietele emergente, ca Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globala in 2020, care ar putea fi mai rea decat cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta la o redresare in 2021.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat actiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sanatate si protejarea companiilor si angajatilor afectati, dar si masurile luate de bancile centrale pentru relaxarea politicii monetare, transmite Reuters.

"Vor fi necesare chiar mai multe masuri, in special pe frontul fiscal", a declarat seful FMI, dupa o teleconferinta cu guvernatorii bancilor centrale si ministrii de Finante ai G20 (cele mai puternice tari ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidaritatii pe plan global.

Fondul Monetar International va majora semnificativ finantarea de urgenta, in conditiile in care deja 80 de tari au cerut ajutor. FMI este pregatit sa mobilizeze toata capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurari Georgieva.

Oficialul FMI a declarat: "Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile si toate tarile trebuie sa lucreze impreuna pentru a proteja oamenii si a limita pagubele economice".

Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se asteapta acum "la o recesiune cel putin tot atat de rea ca in timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea", a avertizat Georgieva, adaugand ca "impactul economic va fi sever, dar cu cat se va opri mai rapid virusul, cu atat mai rapida si mai solida va fi redresarea", asteptata in 2021.

Economiile avansate sunt intr-o situatie mai buna pentru a face fata crizei, dar multe piete emergente si tari in curs de dezvoltare se confrunta cu dificultati semnificative, inclusiv iesiri de capital.

De la inceputul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pietele emergente (cum e si Romania), cea mai semnificativa iesire de capital inregistrata vreodata, a declarat seful FMI.

In raportul din ianuarie "World Economic Outlook", FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% in 2019 si de 3,3% in 2020. In februarie, Kristalina Georgieva avertiza ca extinderea rapida a epidemiei va reduce probabil cresterea economica a Chinei in acest an la 5,6%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie, si va sterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#FMI recesiune globala, #coronavirus recesiune globala , #criza economica mondiala