FMI: Masurile de austeritate duc la scadere economica

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 15:52
2520 citiri
FMI: Masurile de austeritate duc la scadere economica
Foto: Capital

Reducerea cheltuielilor guvernamentale va avea efecte negative puternice asupra cresterii economice, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International.

Oficialii FMI sustin ca unele studii efectuate inainte au subapreciat riscurile unor reduceri rapide ale cheltuielilor guvernamentale, relateaza Financial Times.

Impactul negativ al masurilor de austeritate ar trebui imbunatatit de o moneda nationala in depreciere, cererea puternica la export si reducerea ratelor dobanzii, factori absenti in cele mai multe din economiile avansate.

"Sa nu ne pacalim singuri. Pe termen scurt, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor vor reduce si cresterea economica si vor conduce la cresterea ratei somajului", a declarat David Leigh, economist din cadrul FMI.

"Concluziile noastre demonstreaza ca, in mediul economic de azi, consolidarea fiscala va avea mai multe efecte negative pe termen scurt decat in mod normal. Daca mai multe tari fac ajustari concomitent, costurile vor fi mai mari, deoarece nu toate tarile pot sa-si deprecieze monedele si sa creasca exporturile in acelasi timp", au spus economistii FMI.

Potrivit studiului, reducerea unui singur procent din deficitul bugetar raportat la PIB va conduce la scaderea cu 0,5 la suta a PIB-ului si la cresterea ratei somajului cu 0,33 la suta, in urmatorii doi ani.

Daca va exista crestere economica suficienta, s-ar putea evita recaderea in recesiune. Insa, daca toate guvernele taie cheltuielile simultan, fara sa reduca rata dobanzii de politica monetara, efectul negativ va fi de doua ori mai mare, se arata in studiu.

Guvernele si economistii care invoca austeritatea drept un pas in directia buna invoca programul derulat de Canada la inceputul anilor 1990, cand reducerea cheltuielilor a condus la o crestere rapida a economiei.

Totusi, Paul Martin, ministrul Finantelor din Canada la acea vreme, a explicat faptul ca acele reduceri au fost realizate intr-o perioada de crestere economica mondiala. "Problema nu este sa tai cheltuielile, ci sa reduci deficitul bugetar. In unele cazuri, pentru a realiza acest lucru, trebuie sa faci exact opusul, adica sa cheltui mai mult", a spus Martin.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#scadere economica mondiala, #masuri austeritate, #FMI scadere economica , #FMI