FMI cere statelor din zona euro sa introduca noi stimulente fiscale in 2021 si 2022. Cum ar putea ajuta aceste masuri

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 17:18
1691 citiri
FMI cere statelor din zona euro sa introduca noi stimulente fiscale in 2021 si 2022. Cum ar putea ajuta aceste masuri
Fondul Monetar International FOTO: Captura RFI

Fondul Monetar International (FMI) a transmis miercuri, 14 aprilie, ca tarile din zona euro ar trebui sa introduca noi stimulente fiscale in 2021 si 2022 pentru a impulsiona cresterea economica pana la finele anului urmator si a reduce efectele negative ale pandemiei.

In cel mai nou raport privind perspectivele economice ale zonei euro, FMI estimeaza ca sprijinul fiscal suplimentar din 2021-2022 ar putea fi urmat de o consolidare mai puternica dupa ce excesul de capacitate se va reduce.

"Un astfel de sprijin suplimentar de ordinul a 3% din PIB in perioada 2021-2022 ar putea majora PIB-ul cu aproximativ 2% pana la finele lui 2022 si ar reduce la mai mult de jumatate pagubele pe termen mediu ca urmare a unor efecte robuste pe partea ofertei", sustine FMI in raportul sau.

"Acesta ar avea beneficii mai mari pentru gospodariile cu venituri mici si ar avea mai putine efecte secundare decat noi stimulente monetare. De asemenea, ar aduce inflatia mai aproape de tinta in multe tari si ar ajuta la refacerea spatiului de manevra a politicii monetare", adauga FMI.

Tarile din zona euro au furnizat anul trecut stimulente fiscale si scheme nationale de lichiditate in valoare totala de peste 3.000 de miliarde de euro pentru a-si mentine economiile pe linia de plutire iar unele din aceste tari, precum Italia, anunta noi masuri de sprijin in conditiile in care cel de al treilea val al pandemiei declanseaza noi carantine la nivelul zonei euro.

In raportul sau regional pentru Europa publicat marti, FMI prognozeaza ca in acest an Europa va inregistra o crestere economica de 4,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima in luna octombrie a anului trecut.

Pentru 2022, FMI mizeaza in cazul Europei pe o crestere de 3,9% si avertizeaza ca ritmul de crestere a PIB-ului european nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei decat cu conditia ca vaccinurile sa fie disponibile pe scara larga in vara lui 2021 si pe intreaga perioada a anului 2022.

Pe o nota mai optimista, FMI estimeaza ca deciziile politice ar putea avea efecte benefice mai importante decat se preconiza, citand punerea in practica a planului 'Next Generation' al Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#RFI, #stimulente fiscale, #state zona euro , #stiri economice