FMI cere statelor bogate sa reduca inegalitatile folosind impozitarea. "Ar trebui luate in considerare contributii la redresarea in urma pandemiei"

Vineri, 02 Aprilie 2021, ora 10:11
2419 citiri
FMI cere statelor bogate sa reduca inegalitatile folosind impozitarea. "Ar trebui luate in considerare contributii la redresarea in urma pandemiei"
Impozitul ar putea fi aplicat in functie de venituri FOTO (generica) Pixabay.com

Economiile avansate ar putea folosi mai mult un sistem progresiv de taxare a veniturilor, impozitele pe proprietate si pe succesiune, si impozitarea profiturilor "excesive" ale companiilor pentru a ajuta la reducerea inegalitatilor scoase in evidenta de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport dedicat monitorizarii politice fiscale, realizat de Fondul Monetar International, transmite Reuters.

Pandemia a exacerbat inegalitatile preexistente referitoare la accesul la sistemele de ingrijire a sanatatii, educatie si infrastructura digitala, care ar putea face ca diferentele de venituri sa persiste generatie dupa generatie. Cele mai multe tari vor avea nevoie de venituri suplimentare pentru a asigura accesul la vaccinuri COVID-19 si pentru a-si imbunatati serviciile, in timp ce intrerup "cercul vicios" al agravarii inegalitatilor, apreciaza FMI.

Vesti proaste de la FMI. Pandemia a afectat mai mult decat se estimase economiile statelor lumii

Pentru a schimba directia, statele trebuie sa se concentreze pe investitii mai bune in educatie, sanatate si dezvoltarea copiilor in primii ani de viata, si pe intarirea mecanismelor de protectie sociala.

Pentru a aloca resursele necesare, economiile avansate ar putea creste gradul de progresivitate a sistemului de impozitare si ar trebui sa se bizuie mai mult pe impozitele pe proprietate si pe succesiune, se arata in raport.

Seful FMI avertizeaza ca exista un grad ridicat de incertitudine care planeaza asupra perspectivelor globale

"Ar trebui luate in considerare contributii la redresarea in urma pandemiei si impozitarea profiturilor "excesive" ale companiilor", o alta optiune fiind impozitul pe avere, daca alte masuri nu sunt suficiente.

Economiile emergente si cele in curs de dezvoltare ar trebui sa se concentreze pe intarirea capacitatii fiscale pentru a finanta majorarea cheltuielilor sociale, considera Fondul Monetar International.

Oxfam a salutat sprijinul FMI pentru impozitarea profiturilor excesive ale companiilor si ale veniturilor ridicate, si a cerut FMI sa renunte la propriile cerinte legate de austeritate.

"Pandemia a adancit inegalitatile. Averea miliardarilor a crescut pe plan global cu o suma uimitoare - 3.900 miliarde de dolari - in perioada martie - decembrie 2020", a apreciat Susana Ruiz, consilier in politica fiscala la Oxfam.

Ruiz a adaugat ca FMI si guvernele ar trebui sa evite repetarea a ceea ce s-a intamplat dupa criza financiara din 2008 - 2009, cand povara impozitarii a trecut de la profiturile celor mai bogati si ale companiilor la gospodarii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#state bogate, #fmi, #impozite , #stiri economice
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
.....da' de ce nu prin toporizare direct feeeeei fmi-uoooo ???!!!...