FMI anuleaza scuza guvernului: Nu a fost niciun termen-limita pentru privatizarea CFR Marfa

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 22:45
2571 citiri
FMI anuleaza scuza guvernului: Nu a fost niciun termen-limita pentru privatizarea CFR Marfa
Foto: Realitatea TV

Autoritatile romane nu au avut niciun termen-limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, astfel ca si-au indeplinit obligatiile asumate prin scrisoarea de intentie, a declarat Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Romania si-a indeplinit obligatiile din scrisoarea de intentie, care au inclus initierea unui proces de privatizare a CFR Marfa. Exista, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietatii si al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline in acest sens, in conditiile in care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu ii poate controla", a spus Tolosa.

Tolosa a fost intrebat daca Guvernul are vreo responsabilitate privind esecul privatizarii CFR Marfa.

"Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie facute cu atentie analize pentru a fi invatate lectiile pentru viitor", a raspuns acesta.

El a adaugat ca Guvernul ar trebui sa continue activitatile privind privatizarea CFR Marfa. Intrebat cand ar trebui reluata privatizarea, Tolosa a precizat ca FMI va discuta cu autoritatile romane pasii urmatori cu ocazia vizitei care incepe marti.

O misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania.

Potrivit scrisorii de intentie postata pe site-ul FMI si datata 12 septembrie 2013, Guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea CFR Marfa pana la mijlocul lunii octombrie.

"Daca procesul de privatizare intampina obstacole insurmontabile, vom relua licitatia pentru privatizarea pachetului majoritar al CFR Marfa, in conformitate cu cele mai bune practici internationale", se arata in scrisoarea de intentie.

La data de 10 octombrie, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, spunea ca privatizarea CFR Marfa trebuie finalizata pana la 15 octombrie, intrucat aceste termen este precizat in scrisoarea de intentie cu FMI.

Manescu: In Scrisoarea cu FMI se prevedea foarte clar ca aceasta privatizare nu trebuie sa depaseasca 15 octombrie

"In Scrisoarea de intentie semnata cu FMI se prevedea foarte clar ca aceasta privatizare nu trebuie sa depaseasca termenul de 15 octombrie. Este prevazut acest termen in Scrisoarea de intentie cu FMI, de aceea s-a si facut o Hotarare de Guvern, care preciza acest termen de 60 de zile, fara posibilitatea de prelungire", spunea Manescu.

Privatizarea CFR Marfa a esuat intrucat clauzele suspensive de care era conditionata finalizarea tranzactiei, potrivit HG privind privatizarea, nu au fost indeplinite, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu a platit intreaga suma licitata pana la 14 octombrie, cand era data-limita prevazuta in HG.

In urma cu o saptamana, cand s-a implinit aceste termen, Ramona Manescu a precizat ca Ministerul Transporturilor si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare, iar cumparatorul ar fi putut plati restul de bani, renuntand la conditiile suspensive.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#FMI termen privatizare CFR Marfa, #Ramona Manescu FMI privatizare , #FMI