Fitch inrautateste perspectiva ratingului SUA, din cauza efectelor dezastroase ale pandemiei de Covid-19

Duminica, 02 August 2020, ora 12:15
2423 citiri
Fitch inrautateste perspectiva ratingului SUA, din cauza efectelor dezastroase ale pandemiei de Covid-19

Agentia de evaluare financiara Fitch a mentinut la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite dar a inrautatit perspectiva de la stabila la negativa, citand adancirea deficitului pentru a finanta masurile de stimulare menite sa combata efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA si Reuters.

Agentia a apreciat ca inrautatirea perspectivei reflecta "deteriorarea finantelor publice ale SUA si absenta unui plan credibil de consolidare".

Datoria si deficitul, care incepusera deja sa creasca inainte de pandemie, au inceput sa erodeze traditionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentala a SUA, cea mai ridicata in randul tarile care beneficiaza de rating "AAA", ar urma sa depaseasca 130% din PIB pana in 2021, avertizeaza Fitch.

"Flexibilitatea financiara, asistata de interventia Rezervei Federale a SUA in vederea restabilirii lichiditatilor catre pietele financiare, nu atenueaza in intregime riscurile la adresa sustenabilitatii pe termen mediu a datoriei, si creste riscul ca autoritatile SUA sa nu consolideze suficient finantele publice pentru a stabiliza datoria publica dupa ce trece socul provocat de pandemie", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

"Decizia Fitch reduce increderea in pietele financiare americane, si va determina unele entitati sa vanda bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligatiunilor, chiar daca nimeni nu se asteapta la intrarea SUA in incapacitate de plata", a apreciat Mike Englund, economist sef la Action Economics.

In iunie, agentia de evaluare financiara Moody's a confirmat la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite, cu perspectiva stabila. Standard & Poor's, care a retrogradat calificativul SUA la "AA plus" in 2011, atribuie o perspectiva stabila ratingului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Fitch, #America, #SUA, #economie, #indice, #efecte, #coronavirus, #covid, #epidemie, #pandemie , #economie politica