Topul firmelor de apartament care au contracte de milioane cu statul

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 18 Februarie 2021, ora 18:00
5461 citiri
Topul firmelor de apartament care au contracte de milioane cu statul
Foto: Pixabay.com

In ciuda pandemiei, anul 2020 a fost un an foarte bun pentru organizarea de evenimente, mai ales daca acestea erau facute prin contracte cu statul, sau mai bine zis, sub obladuirea Ministerului Economiei.

Actualul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, a publicat toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care institutia le-a avut pe parcursul anului trecut.

De departe, castigatorul contractelor banoase pare sa fie o firma de apartament cu 5 angajati, care in ultimii ani a inregistrat venituri si castiguri care au cunoscut crestere de 3 cifre, adica de 200% pana la 500%, in anii buni.

Este vorba despre firma Xtra Expo care din 2017 pana in 2020 a avut 55 de contracte cu Ministerul Economiei, cu o valoare care depaseste 33 de milioane de lei.

In 2020, firma a avut 7 contracte cu Ministerul Economiei in valoare totala de peste 9,5 milioane de lei. Toate contractele sunt pentru "prestare servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici" la diferite targuri. Si dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos este vorba despre targuri de moda, targuri pe tehnologie si altele.

Competitorii principali ai acestei firme sunt ceva mai cunoscuti in piata, aceasta aflandu-se intr-un clasamant la Bucuresti pe locul 3 si fiind depasita doar de Romexpo si Universum Events, pe partea de organizare si prestare de servicii pentru evenimente.

Cine sunt antreprenorii care conduc firma

Strutu Andrei si Mocanu Liliana Olga sunt cei doi actionari ai Xtra Expo, fiecare cu o participatie de cate 50%. Cei doi mai sunt implicati si intr-o firma de turism, in care detin cate 5%, forma care si ea este abonata la contracte cu statul.

Potrivit Confidas, SF Travel SRL are sau a avut 87 de contracte cu statul, in valoare de peste 93 de milioane de lei.

La finele lui noiembrie 2020, companiile organizatoare de targuri si alte evenimente trimiteau o scrisoare deschisa autoritatilor prin care cereau sa dea liber la astfel de evenimente pentru ca altfel intra in faliment. Scrisoare este semnata printre altele si de Strutu Andrei, managing partner Xtra Expo.

Olimpic International Turism, peste 1.000 de contracte cu statul

Olimpic International Turism (22 angajati) este o alta firma care in 2020 a avut contracte cu Ministerul Economie, dar aceasta a fost ceva mai saraca in venituri de la ministerul de resort, astfel ca nu a "pontat" doua contracte a 1,3 milioane de lei.

Cu toate acestea, nu asta este ceea ce ne-a sarit in ochi, ci faptul ca, potrivit platformei Confidas, firma are 1.026 de contracte publice sau acorduri cadru.

Primul contract figureaza in 1 februarie 2013, iar ultimul in 2020. Totalul contractelor publice pe care le-a avut aceasta firme se apropie de 410 milioane. Cel mai "gras" contract a fost in 2017 cu Inspectoratul General al Politiei Romanie acesta fiind de peste 106 milioane lei. Deci mai bine de un sfert din valoarea tuturor contractelor pe care Olimpic International Turism le are cu statul.

Obiectul contractului este de "Servicii de transport aerian insotire extradati".

Firma a mai avut un astfel de contract tot cu IGPR, in 2014, dar in valoare ceva mai mica, de aproximativ 16 milioane de lei.

Cu IGPR a avut peste 50 de contracte care pornesc de la cateva zeci de mii de lei si ajung pana la sus-numitul contract de peste 106 milioane de lei.

De asemenea, firma a mai avut contracte cu alte inspectorate de politie, ministere si unitati militare.

Actionarii companiei sunt Nicolescu George Sorin si Nicolescu Mihaela Ecaterina.

Nicolescu George Sorin este cunoscut in lumea turismului ca fiind unul dintre cei mai vechi membri ANAT, dar mai ales pentru evenimente organizate nu neaparat in relatie cu statul.

Potrivit surselor Ziare.com, acesta a participat la evenimente precum cel al Uniunii Internationale a Postelor sau s-a ocupat de delegatii la evenimente internationale.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#firme de aprtament, #contracte cu statul , #stiri economice