Exodul creierelor. Scade dramatic varsta la care tot mai multi tineri parasesc Romania

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 27 Iulie 2020, ora 00:15
8874 citiri
Exodul creierelor. Scade dramatic varsta la care tot mai multi tineri parasesc Romania
Foto: Pixabay.com

Exodul creierelor a capatat o noua dimensiune in Romania. Tot mai adolescenti parasesc tara, odata cu intrarea la liceu, pentru a studia la scoli de peste hotare.

Andreea Paul, presedinte al Initiativei pentru Competitivitate (INACO), a explicat, pentru Ziare.com, despre cum se resimte exodul creierelor de la o varsta cat mai frageda.

"Exodul creierelor nu se mai face de la primul job, ci dinainte de liceu. Eu, fiind cadru universitar, resimt plecarea tinerilor extraordinar de buni la universitatile de afara. Ca parinte cu un copil care urmeaza sa intre in clasa a IV-a, de acum ma gandesc ce vom face in clasa a IX-a si incotro vom merge pentru a le asigura copiilor nostri cea mai buna calitate a educatiei pentru ca ei pot duce enorm", a declarat Andreea Paul.

Albabetizarea digitala, o obligatie

Potrivit ei, sistemul educativ din Romania are de suferit la capitolul competitivitate, iar in fata inovatiei pe care o aduc tarile mai dezvoltate Romania s-ar putea sa ramana si mai in urma.

"Copiii romani sunt foarte dotati, au intrat deja in smart lab-uri, sunt foarte avansati in alfabetizarea digitala si tehnologica pentru ca noi, parintii, ne-am ocupat de asta, nu scoala. Ne-am ocupat de cresterea acestor abilitati, iar scoala nu tine pasul. Or, acesta este un mesaj de atentionate cu privire la tot ce inseamna invatamant preuniversitar", a mai spus Andreea Paul.

Online-ul a deschis oportunitati imense pentru viitoarele generatii. Pot face cursuri cu cei mai buni profesori din lume, indiferent de locul in care se afla.

"Putem avea copii inovatori fabulosi. Nu tine de bogatie sau de mega-institutii de cercetare, ci tine de antrenarea creativitatii si a capacitatii de a inova inca de mic, desi sistemul de invatamant trebuie sa raspunda la aceasta provocare. Copii de 14-16 ani sau chiar si mai mici, cu o idee nastrusnica ce poate servi nevoia unui numar mare a populatiei globului, urcata pe o platforma digitala potrivita, se poate transforma intr-un start-up cu crestere exponentiala", a declarat Andreea Paul.

Criza de coronavirus, o sansa nesperata

"Criza de coronavirus a fost si o uriasa oportunitate pentru digitalizare. Noi, la INACO, am pornit un maraton al educatiei digitale si al crearii de smart lab-uri. Un an si jumatate am mers cu "te rog frumos" cu instruiri gratuite ale cadrelor didactice, veneau destul de greu, intelegeau si mai greu mesajul nostru si nevoia de educatie digitala. Nu este suficient pentru un copil sa-i pui telefonul mobil si iPad-ul in brate. Asta nu este educatie digitala. Asta inseamna ca ii pui o racheta in brate si tu-l inveti sa conduca o caruta. Trebuie sa-l inveti sa conduca aceste tehnologii inteligente", a mai spus presedintele INACO.

Potrivit ei, COVID-ul a dat un impuls important, din acest punct de vedere. "Scolile au venit pentru noi si ne-au rugat ele sa treaca pe online. Am asistat voluntar o gramada de clase, scoli, cadre didactice. Le-am dus internet si calculatoare celor care nu au avut. Continuam campania asta si continuam si campania de crestere si creare a smart lab-urilor. Deja avem patru functionale, iar un al cincelea este in santier la Calarasi la Biblioteca Judeteana", a afirmat Paul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#exodul creierelor, #romania intelectuali , #stiri economice