Europa, veriga cea mai slaba a economiei mondiale

Luni, 11 Martie 2013, ora 22:27
3418 citiri
Europa, veriga cea mai slaba a economiei mondiale

Economia globala va creste intr-un ritm mai alert in acest deceniu decat in cele trei precedente, chiar daca europenii, americanii sau japonezi nu vor resimti foarte bine acest lucru, potrivit unui studiu.

Goldman Sachs estimeaza ca produsul mondial brut va creste cu o rata anuala de 4,1 la suta, intre 2011 si 2020, fata de o rata de crestere de maximum 3,5 la suta in cele trei decenii anterioare.

Ceea ce se schimba cu o viteza ametitoare este, insa, sursa cresterii economice mondiale. Cele mai mari piete emergente au depasit, de fapt, acest stadiu, si sunt motoarele de crestere la nivel global. In 2011, Brazilia, Rusia, India si China (tarile BRIC initiale) au avut o productie echivalenta unei noi Italii.

"Multa lume nu intelege nivelul economiei Chinei si viteza cu care inainteaza. PIB-ul sau este de aproximativ 8,2 trilioande dolari, jumatate din cel al SUA. Cresterea de 8 la suta a Chinei este echivalentul unei cresteri de 4% in cazul Statelor Unite", a explicat Jim O'Neill, economistul de la Goldman Sachs care a inventat acronimul BRIC, citat de Financial Times.

"China creeaza o Grecie in 12,5 saptamani. Din 2010 pana in prezent, China a creat o Indie", a explicat O'Neill.

Italia si Marea Britanie, principalele probleme europene

Pentru multi europeni, transformarea economica a tarilor BRIC este impresionanta, mai ales avand in vedere problemele economice locale. Recent, Italia, a treia economie din zona euro, a fost retrogradata, din cauza nesigurantei politice si a stagnarii economice, acest lucru determinand o situatie instabila pentru intreaga Europa.

De altfel, pentru economistii din afara Europei, batranul continent este, mai mult, o sursa de ingrijorare, decat un model economic demn de a fi urmat.

Changyong Rhee, economist sef la Banca pentru Dezvoltare Asiatica, este de parere ca Europa ar putea provoca inca o recesiune globala, avand in vedere faptul ca multe tari din zona euro inregistreaza scadere economica, instabilitate politica, iar, in altele, precum Marea Britanie, se vorbeste deja despre iesirea din Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, Rhee crede ca liderii europeni au facut progrese in privinta crizei financiare, prin luarea primelor masuri pentru infiintarea uniunii bancare si fiscale. De asemenea, stabilirea unui fond permanent de salvare si programul de achizitii nelimitate de obligatiuni derulat de Banca Centrala Europeana, menit a mentine scazute dobanzile, au stabilizat pietele financiare.

Cu toate acestea, economistul sud-coreean spune ca zona euro trebuie sa finalizeze reformele pe care le-a inceput, spre beneficiul propriu, dar si al economiei mondiale. "Daca Europa se opreste acum, vor exista consecinte negative serioase la nivel mondial", a explicat acesta.

Redresarea, un proces foarte indelungat

Din acest punct de vedere, iesirea din zona euro a Marii Britanii, ideea care va fi supusa unui referendum in cazul in care partidul condus de premierul David Cameron va castiga alegerile din nou, reprezinta un risc.

"Multi inteleg de ce Marea Britanie ar putea dori sa iasa din UE. Dar suntem ingrijorati ca iesirea Marii Britanii din UE va genera un efect de domino in Europa", a spus Rhee.

Pentru moment, Europa inca este esentiala pentru multe piete emergente, potrivit lui Gill Marcus, guvernator al Bancii Nationale a Africii de Sud. Aceasta tara trimite 38 la suta din produsele sale in Europa.

"Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla in Europa. Chiar daca lucrurile nu se vor inrautati, redresarea va dura foarte mult timp", a spus Marcus.

Acesta a adaugat ca pietele emergente trebuie sa-si caute si alti parteneri de afaceri. De altfel, Africa de Sud va fi gazda summit-ului liderilor BRIC, peste doua saptamani, unde se va incerca strangerea relatiilor intre cele mai dinamice economii din lume.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#recesiune zona euro, #crestere economica tarile BRIC, #BRIC motor economic mondial , #recesiune
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Nu e decât consecinţa firească a oricărui Zid Chinezesc! Parc-aşa se