Europa, prinsa in capcana austeritatii pentru inca un an

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:57
2572 citiri
Europa, prinsa in capcana austeritatii pentru inca un an
Foto: AFP

Europa ramane in capcana austeritatii in continuare, chiar daca anul precedent, marcat de masuri dure de reducere a cheltuielilor, a provocat multiple probleme sociale, somajul ridicat fiind una din cele mai importante.

Politicienii si bancherii, totusi, sustin ca aceasta este calea ce trebuie urmata, iar guvernele din zona euro nu ar trebui sa rasufle usurate, datorita unei palide redresari a pietelor financiare.

Astfel, guvernele ar trebui sa-si continue programele de austeritate, precum si pe cele de integrare mai mare a economiilor din zona euro.

Pe de alta parte, se estimeaza ca economia uniunii monetare se va contracta pentru al doilea an la rand, in timp ce factorii de decizie incearca sa gaseasca un echilibru intre austeritate si crestere economica.

Deocamdata, s-a mizat pe faptul ca banca centrala va sustine activitatea economica, precum si increderea investitorilor, la un nivel destul de ridicat pentru destul de mult timp, astfel incat guvernele sa aiba timp sa efectueze reformele necesare, in urmatorii doi - trei ani.

"Nu va functiona", a spus Trevor Manuel, ministrul de Planificare si fost ministru de Finante din Africa de Sud. "Deficitele vor continua sa creasca in absenta unei cresteri economica", a adaugat acesta, citat de CNN News. De altfel, oficialul african este de parere ca Europa trebuie sa-si schimbe complet atitudinea fata de criza.

La randul sau, miliardarul George Soros, unul din cei mai bogati oameni din lume, a declarat ca Europa "sufera" din cauza programelor de austeritate, care provoaca recesiunea. "Europa ramane in capcana", a subliniat Soros.

In urma cu un an, Italia si Spania erau pe marginea prapastiei, din cauza majorarii costurilor de finantare pana la un nivel periculos. Dezastrul a fost evitat datorita Bancii Centrale Europene, a unei consolidari fiscale agresive si a pasilor facuti spre o integrare mai puternica.

Prin urmare, nici unul din liderii europeni nu sunt pregatiti sa renunte la politicile de austeritate care au redat stabilitatea financiara a tarilor, chiar daca nu au adus si crestere economica. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca Europa trebuie sa profite de presiunea creata de criza pentru a finaliza reformele. Potrivit spuselor sale, consolidarea fiscala si cresterea economica reprezinta doua parti ale aceleiasi monede.

O viziune similara are si Mario Draghi, presedintele BCE. "Medicamentul dureros era necesar si deja imbunatateste economia europeana", a spus acesta. "Consolidarea fiscala nu poate fi evitata. Nu poate exista o crestere economica sustenabila prin crearea de noi datorii", a subliniat acesta.

Pozitia britanica

Desi doreste sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, premierul David Cameron are o parere similara omologilor sai, el spunandu-le oamenilor de afaceri ca o tara nu poate fi competitiva daca nu rezolva problema datoriilor, daca nu se reduc taxele si impozitele pentru companii si nu se reduce sistemul social "umflat".

De altfel, oficialii britanici au respins sugestia Fondului Monetar International de a reevalua masurile de austeritate, care duc la o stagnare economica.

Draghi a subliniat faptul ca guvernele trebuie faca reforme structurale rapid si sa se asigure ca reducerea cheltuielilor si majorarile de taxe nu dauneaza investitiilor.

Premierul italian Mario Monti a precizat ca guvernele trebuie sa "se descurce mai bine" in echilibrarea consolidarii fiscale si a masurilor de crestere economica, dand exemplu programul sau de succes, prin care va elimina deficitul bugetar ciclic in acest an.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#auteritate zona euro, #recesiune zona euro , #recesiune
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza tr2006
tr2006
rank 5
stie cineva cu cit a scazut economia UE in ultimii 5 ani?