Europa, în prima linie a redresării turismului, dar nu mai devreme de 2024. Ce se va întâmpla cu România

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 03:25
2729 citiri
Europa, în prima linie a redresării turismului, dar nu mai devreme de 2024. Ce se va întâmpla cu România
Ritmul vaccinarii ar trebui să fie chiar mai important pentru revitalizarea industriei turismului în România FOTO Pexels.com

Pe măsură ce guvernele fac eforturi pentru a limita răspândirea noilor tulpini din ce în ce mai contagioase ale virusului SARS CoV-2 şi pentru a-şi determina locuitorii să se vaccineze în număr cât mai mare, industria turismului speră la o redresare economică.

În acest context, certificatul verde pare a nu fi suficient în relansarea turismului, care se preconizează că va înregistra o revenire abia în 2024, arata un studiu realizat de Euler Hermes.

Astfel, pentru a determina ritmul de revenire în urma șocului cauzat de pandemia de coronavirus sunt luate în calcul două aspecte importante: timpul necesar pentru a obține imunitatea de turmă și lecțiile învățate de fiecare țară din criza economică precedent (cea din 2008 la nivel global).

În timp ce SUA și Marea Britanie par a fi drumul cel bun în ceea ce privește imunizarea populației, UE se așteaptă la un rezultat eficient la sfârșitul anului 2021, iar Japonia în prima jumătate a anului 2022. Acest lucru ar putea împiedica persoanele din aceste țări să viziteze SUA sau Marea Britanie fără documente care să le ateste sănătatea.

India si America de Sud arată o întârziere pronunțată a vaccinării

Cu toate acestea, cea mai mare parte a vaccinurilor disponibile nu împiedică persoanele vaccinate să îi contamineze pe alții, în special pe cei care nu au fost încă vaccinați. China și Africa de Sud ar trebui să atingă imunitatea de turmă în a doua jumătate a anului 2022. Alături de India, America de Sud arată o întârziere a vaccinării determinată în special de dificultățile de a obține vaccinuri mai convenționale și mai ieftine, cum ar fi vaccinul chinezesc CoronaVac.

De asemenea, întârzierea apare și din cauza problemelor legate de administrarea vaccinului, în special în Brazilia. America de Sud trebuie, totodată, să facă față reticenței populației sale la vaccin și unor perturbări în gestionarea lanțului de aprovizionare de la locația în care sunt fabricate vaccinurile până la punctele de distribuție.

Astfel, considerând că actuala criză economică a început în primul trimestru al anului 2020, înseamnă că serviciile globale legate de turism și activitățile de călătorie ar putea reveni la nivelurile dinaintea crizei începând cu a doua jumătate a anului 2022.

Cu toate acestea, pandemia a declanșat o criză economică fără precedent, cu măsuri majore de izolare prin blocaje, reguli foarte stricte de restricționare a călătoriilor și interdicții care afectează încă mulți oameni din țările dezvoltate și bogate. Drept urmare, șansele unei reveniri puternice în sectorul turismului sunt foarte puțin probabile până anul viitor, în a doua jumătate.

Prin regresia datelor privind numărul de sosiri de turiști din 1980 până în 2018 și luând în calcul PIB-ul corespunzător al regiunilor din lume se preconizează ca numărul celor așteptați în Europa până în 2024 va fi de 771 de milioane, înregistrând o redresare mult mai rapidă decât SUA și APAC (Asia-Pacific).

Rezultatele analizei arată că o revenire la activitatea normală a turismului nu va avea loc în următorii doi ani. Un sondaj recent al profesioniștilor din domeniul turismului realizat de către Organizația Mondială a Turismului din cadrul ONU reafirmă aceste rezultate.

Majoritatea persoanelor intervievate au declarat, potrivit studiului, că nu se așteaptă la o revenire la nivelurile pre-pandemice înainte de 2023. De fapt, 41% dintre respondenți au declarat că se așteaptă la revenirea la normal doar în 2024 sau mai târziu.

Europa are cel mai mult de câștigat în ceea ce privește revigorarea turismului

Cota de piață europeană, în ceea ce privește numărul de sosiri de turiști, este de așteptat să crească la 55% în 2024, comparativ cu 51% în 2019, în timp ce în America de Nord rămâne aceeași (în jur de 10%), iar în APAC se reduce de la 25% la 23%.

Defalcarea numărului de turiști pe regiuni arată că Europa va fi înaintea curbei, chiar dacă este de așteptat să rămână în urma SUA și APAC în redresarea economică generală. Este probabil ca Europa să înregistreze sosiri turistice mai mari decât celelalte regiuni, deoarece a suferit cea mai mare scădere în termeni absoluți în 2020, cu peste 500 milioane de turiști internaționali mai puțini. În plus, ne așteptăm ca țările UE să colaboreze pentru a se alinia mai bine la ridicarea restricțiilor de călătorie.

Revenirea turismului în România este incertă în următoarea perioadă, din cauza ritmului scăzut al vaccinării

În România, numărul de sosiri în unitățile de primire turistice a înregistrat o scădere de 50% în 2020 față de anul precedent, scădere care s-a menținut și în ianuarie 2021, indicatorul pierzând 40% față de aceeași lună a anului trecut.

Deși restricțiile determinate de pandemie au condus la o realocare a călătoriilor spre destinații interne în dauna celor externe (România fiind în mod tradițional un importator net de turism), scăderile s-au menținut la nivelul ambelor componente. Capacitățile de cazare la nivel intern au scăzut în 2020 cu aproximativ 28% față de anul precedent.

În acest context, ritmul vaccinării ar trebui să fie chiar mai important pentru revitalizarea industriei turismului și a călătoriilor în general decât pentru majoritatea celorlalte sectoare economice. Așa încât, o revenire semnificativă la nivelul acestui sector este incertă în următoarea perioadă.

“Este posibil ca sub presiunea unei cereri ridicate, cel puțin în prima fază de relansare raportul calitate-preț al serviciilor prestate să nu evolueze în favoarea consumatorului așa cum poate ne-am aștepta. Consecința firească a acestei potențiale involuții - pe măsură ce ritmul vaccinării se va intensifica - ar fi revenirea cu precădere către oferta de import”, a declarat CFA – Risk Director Euler Hermes România, Mihai Chipirliu.

Europa este în continuare cea mai restrictivă regiune

Nivelurile actuale de turism depind în mare măsură de restricții, iar faptul că Europa este cea mai strictă explică de ce turismul a fost cel mai afectat aici. Este probabil ca țările UE să aibă un avantaj, deoarece ar împărtăși același sistem bazat pe date de intrare uniforme și corecte (la fel cum împărtășesc date economice prin baza de date Eurostat, de exemplu).

Recuperarea în turismul global ar putea suferi, de asemenea, din cauza restricțiilor prelungite de călătorie în APAC și în America, instaurate din cauza apariției de noi tulpini pentru care vaccinurile disponibile par a fi mai puțin eficiente, dacă nu chiar ineficiente împotriva noilor mutații, sau a mutațiilor care vor urma.

Se estimează că numărul sosirilor de turiști din aceste regiuni va atinge 326 milioane și, respectiv, 136 de milioane de euro în 2024.

Doar petrecerea timpului liber intern ar putea reveni pe drumul cel bun în 2022

Prin analiza diferitelor subsectoare reiese faptul că numai petrecerea timpului liber intern ar putea reveni pe drumul cel bun în 2022. Totuşi, acest lucru nu va compensa pierderile unor călătorii internaționale și de afaceri care ar putea suferi până în 2023.

Turiștii autohtoni, de obicei, nu cheltuiesc atât de mulți bani ca cei internaționali, dar se așteaptă ca segmentul de călătorii internaționale să fie cu 8% mai mic decât nivelul său anterior crizei chiar și în 2023. Creșterea cifrelor șomajului va agrava, de asemenea, problema, consumatorii fiind susceptibili de a reduce cheltuielile pentru activități legate de turism.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#turism, #Euler Hermes, #timp liber, #Europa, #turisti, #Mihai Chipirliu, #vaccinare , #Turism