Europa cumpara mai putine gaze rusesti - Ce plan au tarile de pe Batranul Continent

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 07:56
7177 citiri
Europa cumpara mai putine gaze rusesti - Ce plan au tarile de pe Batranul Continent
Foto: Romgaz

Prabusirea pretului petrolului, care a tras in jos si cotatiile gazului natural, a determinat statele europene sa reduca importurile de resurse din Rusia si sa le foloseasca pe cele inmagazinate in depozitele proprii.

Statul condus de Vladimir Putin ofera 30% din necesarul de gaze al Europei. De cele mai multe ori, livrarile sunt realizate in baza unor contracte incheiate pe o durata intre 6 si 9 luni si vin de obicei "la pachet" cu petrolul, arata Bloomberg.

Iar in conditiile in care cotatia "aurului negru" a ajuns in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani, tarile europene planuiesc sa mai astepte pana in primul trimestru al anului viitor pentru a importa masiv resurse din Rusia.

Astfel, ele s-au bazat in ultimele saptamani pe gazele existente in depozitele proprii.

In prezent, rezervele din unitatile de stocare din Uniunea Europeana sunt mai mici cu 9,7% fata de cele existente la 1 octombrie. Declinul este mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 8%, potrivit datelor firmei de cercetare Gas Infrastructure Europe.

Mai mult, luna trecuta, Rusia a livrat o cantitate de gaze mai mica cu 25% fata de noiembrie 2013, potrivit datelor Gazprom.

"Statele de pe Batranul Continent se folosesc de flexibilitatea contractelor incheiate cu gigantul energetic pentru a importa volume mai mici si de aceea au loc extrageri atat de mari din depozite", a aratat Moses Rahnama, analist la firma de consultanta londoneza Energy Aspects.

Totusi, tarile de pe Batranul Continent ar trebui sa fie mai prudente, avand in vedere ca a inceput deja sezonul rece. Rusia ar putea sa decida sa inchida robinetul, iar acestea ar ramane si fara gaze din Federatie, si cu mai putine rezerve.

Scenariul pare momentan unul extrem, avand in vedere ca Putin a decis sa reia livrarile de resurse catre Ucraina, iar tensiunile dintre cele doua state vecine s-au diminuat.

Rusia reia livrarile de gaze catre Ucraina

Petrolul, la nivelul minim al ultimilor 5 ani

Cotatia petrolului tranzactionat la bursa americana a ajuns, pe 11 decembrie, la 59,95 pe baril, scazand sub nivelul de 60 de dolari pe baril pentru prima data din iulie 2009. Declinul este de 40% fata de maximul atins in luna iunie.

Mai mult, petrolul Brent, relevant pentru Europa, s-a stabilizat in jurul celui mai mic nivel din ultimii cinci ani, putin sub 65 de dolari pe baril.

Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani - Decizia care a contribuit la prabusirea pretului

Pe 5 decembrie, banca de investitii Morgan Stanley a preconizat ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 de dolari pe baril in 2015, ceea ce reprezinta o scadere de 28 de dolari fata de prognoza anterioara.

In plus, sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a sustinut recent ca prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major.

Reduceri de pret

"Prabusirea petrolului se va reflecta in reduceri de pret de la Gazprom, anul viitor", a explicat Ed Morse, analist la Citigroup.

"Acest lucru impulsioneaza statele europene sa foloseasca rezervele si sa amane cumpararea gazelor rusesti pentru ianuarie 2015, ca sa beneficieze de tarife mai mici", a adaugat specialistul.

La randul sau, Rusia reduce livrarile de gaz pentru a preveni un colaps total al pretului gazului natural, ce ar provoca o gaura uriasa in bugetul Gazprom.

In acest an, cotatia resursei a scazut cu 22% pe bursa britanica, relevanta pentru Europa.

Situatia din Romania

Incepand de la mijlocul lunii septembrie, Gazprom a aplicat periodic reduceri ale livrarilor de gaze catre tara noastra. Compania a justificat in octombrie aceasta situatie, invocand disfunctionalitati tehnice.

Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

"Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti ne-a transmis un raspuns oficial conform caruia scaderea livrarilor de gaze rusesti este cauzata de anumite disfunctionalitati tehnice, aparute ca urmare a unor actiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregatirile necesare perioadei de iarna", a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie de la acel moment, acum demisionar, Razvan Nicolescu.

Decizia luata de Rusia in privinta gazelor livrate Romaniei

Totusi, situatia a persistat pana saptamana trecuta, dar nu se stie daca se va mai repeta, potrivit lui Nicolescu, care a precizat, pe 10 decembrie, ca "Romania a inregistrat in ultima perioada, ca si alte state, probleme cu reducerea livrarii de gaze din Rusia, dar volumul furnizat a crescut acum".

Romania are necesarul de gaze asigurat

Mai mult, el a dat asigurari ca nu vor exista probleme la acest capitol. "In orice situatie, orice se intampla cu gazele din Rusia si cu altceva, pentru populatie si pentru necesitatile urgente avem propriile noastre resurse si de asemenea, depozite".

La mijlocul lunii octombrie, Romania inmagazinase cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, conform datelor ministerului de resort.

Compania de stat Romgaz asigura 99% din serviciile de inmagazinare din tara noastra. Ea opereaza sase depozite pe teritoriul Romaniei, cu presiuni intre 10 si 150 bari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#gaze reduceri pret Gazrpom, #Gazprom reduce pret gaze, #UE consum gaze, #gaze rusesti UE, #UE gaze Rusia , #gaz