Europa a devenit un continent bolnav din cauza Greciei

Sambata, 01 Mai 2010, ora 12:12
2941 citiri
Europa a devenit un continent bolnav din cauza Greciei

"Criza din Grecia se raspandeste ca virusul Ebola", spunea seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, in urma cu aproape doua luni.

Nu ne-am fi asteptat la astfel de metafore pe seama dezastrului din Grecia, insa putem avea incredere ca fostul ministru de Finante mexican stie cate ceva despre bolile si contagiunea finaciara.

"Cand realizezi ca esti bolnav, trebuie sa-ti tai un picior ca sa supravietuiesti", continua Gurria in timp ce statea la masa langa Angela Merkel. Si se pare ca mesajul sau nu a ramas fara ecou in mintea severului cancelar.

Ceea ce vroia sa spuna seful OCDE si ceea ce a inteles cu exactitate si, cel mai probabil, oricum credea si Merkel, este ca ajutorul financiar pentru Grecia este problema cea mai minora de luat in calcul.

Imprumuturile sunt doar paleative in cazul acesta. Nu vor orpi raspandirea virusului. Singura solutie este excluderea Greciei din zona euro, comenteaza Times Online.

Aceasta adevarata tragedie greceasca trebuie sa fi fost greu digerata de acei europeni care sustineau ca intreaga recesiune "post-Lehman" a fost generata de americani. Acum, economia SUA isi revine chiar puternic, iar cea care a preluat "functia" de cel mai bolnav continent este Europa.

Economia europeana este slaba, iar criza din Grecia care risca sa se raspandeasca si in Spania, Portugalia si, posibil, si Italia, ar arunca batranul continent inapoi in recesiune.

Trei adevaruri dureroase se ascund in spatele problemelor Greciei si a riscului de contagiune. In primul rand, daca Grecia nu va fi capabila sa-si rezolve problema crizei si sa-si revitalizeze economia fara sa intre intr-o criza politica, va avea avea nevoie atat de ajutor financiar, cat si de ceva in plus pentru a evita falimentul.

Ajutorul finnciar va trebui sa fie imens, iar acel ceva in plus, care sa compenseze toate acele masuri fiscale de austeritate impuse de Fondul Monetar International (FMI) si de liderii Uniunii Europene, in special Germania, nu poate fi altceva decat devalorizarea. Nu exista alte instrumente pentru Grecia.

Al doilea adevar dureros este ca cu cat vor fi mai generosi FMI si UE cu GRecia, cu atat mai mult exista riscul ca, in cazul in care ajung in aceeasi situatie, Portugalia si Spania sa aiba aceleasi pretentii.

O asemenea afacere pentru intreaga Europa de Sud ar fi extrem de paguboasa, atat pentru guverne, cat si pentru creditori. Asa ca trebuie gasita o modalitate de a impune o conditie Greciei care sa fie atat de stricta incat celelalte tari sa prefera sa ocoleasca aceasta cale. Si cel mai bun candidat pentru aceasta conditie este excluderea din zona euro.

O astfel de excludere ar fi umilirea totala pentru liderii politici ai Greciei, dar extrem de benefica din punct de vedere economic. Situatia s-ar putea repeta si in cazul Portugaliei, insa este putin probabil ca Spania si Italia sa urmeze aceasta cale, pentru care statutul si politicile cantaresc mult mai mult.

Al treilea adevar dureros este ca tot ce se intampla cu Grecia si ce se preconizeaza ca o sa se intample cu "suratele" ei nu este doar rezultatul economiei slabite a Europei de Sud.

Imprumutul pe care ar urma Grecia sa-l obtina de la UE, din care cea mai mare suma o plateste Germania, dar la care contribuie si celelalte membre ale Uniunii, le va afecta pe acestea in cazul in care lucrurile nu vor merge bine in perioada care urmeaza.

Totodata, criza din Grecia reflecta situatia economica a intregii Europe. Poate ca virusul a afectat mai intai Grecia, dar economia europeana fiind extrem de slabita, exista pericolul ca Europa sa fie pe patul de moarte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza economica Grecia Europa, #Grecia zona euro criza, #Germania ajutor financiar Grecia, #UE FMI ajutor Grecia , #criza financiara