Euro, amenintat din toate partile: Se intrevede o tornada la orizont

Vineri, 04 Martie 2016, ora 11:03
10036 citiri
Euro, amenintat din toate partile: Se intrevede o tornada la orizont
Foto: Arhiva Ziare.com

Zona euro si moneda unica sunt amenintate din mai multe parti, astfel ca analistii se intreaba cat de mult se va mai inrautati situatia blocului monetar.

Printre ele se numara posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana si impactul crizei refugiatilor, ingrijorarile legate de cresterea economica, dar si tensiunile politice din Irlanda si Spania.

In plus, economistii se asteapta ca bancile centrale sa aduca dobanzile pana in teritoriul negativ, iar Banca Centrala Europeana (BCE) se continue achizitia de active, transmite Bloomberg.

Avertisment: Dobanzile negative vor fi un dezastru pentru economie

"Exista riscuri legate de politica monetara, dar si riscuri de ordin politic, cel geopolitic al refugiatilor si - cireasa de pe tort - incetinirea cresterii economice", arata Frances Hudson de la firma de analiza si strategie Life Investments.

"Cu siguranta se intrevede o tornada", a punctat acesta.

Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru Europa

Euro a inregistrat luna trecuta a doua cea mai prosta evolutie dintre valutele importante, dupa lira sterlina, avand in vedere ca a ajuns la minimul ultimelor patru saptamani in fata dolarului.

Deprecierea monedei unice nu e in aparenta in totalitate o veste proasta, avand in vedere ca acest lucru ar trebui sa stimuleze exporturile, insa realitatea este ca acest declin se traduce, de fapt, printr-o perspectiva negativa asupra viitorului regiunii.

Bloomberg noteaza ca daca britanicii decid sa iasa din UE in urma referendumului de pe 23 iunie, atunci acest lucru va dauna si mai mult comertului, iar schimbarile politice in interiorul UE vor fi fara precedent.

Raport oficial: Iesirea Marii Britanii din UE va afecta negativ vietile a milioane de oameni

Activitatea de import-export ar mai putea suferi o lovitura, de data asta din partea crizei refugiatilor, care ar putea culmina cu suspendarea Schengen.

Mai mult de 100.000 de oameni au traversat apele marilor pentru a ajunge in Grecia, Italia si Spania, in primele doua luni ale anului, dupa ce in 2015 Batranul Continent a primit un milion de refugiati.

Presedintele Consiliului European, apel catre refugiati: Nu veniti in Europa! Nu va riscati vietile si banii!

Liderii UE se vor intalni pe 7 martie pentru a discuta pe aceasta tema.

Lupte disperate la granita Greciei: Imigrantii au spart gardul cu berbecele (Video)

Euro, pus sub semnul intrebarii

"Trebuie sa fim vigilenti in ceea ce priveste sistemul monetar, pentru ca exista o presiune care devine din ce in ce mai mare," a spus Hans Redeker de la Morgan Stanley.

El anticipeaza ca euro va ajunge la paritate cu dolarul pana la finalul anului si considera ca e posibil chiar sa scada sub aceasta valoare.

Si nu e singurul. Potrivit unui sondaj realizat in randul economistilor de catre Bloomberg, o cincime dintre acestia iau in calcul un astfel de scenariu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#zona euro pericole, #amenintari zona euro, #riscuri zona euro , #zona euro