Esalonare pe 12 luni la plata taxelor, fara garantii, pentru firmele afectate de criza Covid

Duminica, 04 Octombrie 2020, ora 19:44
3983 citiri
Esalonare pe 12 luni la plata taxelor, fara garantii, pentru firmele afectate de criza Covid

Firmele care au obligatii fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta pe fondul pandemiei COVID-19 vor putea solicita esalonarea platii acestor sume pe o perioada de pana 12 luni, fara garantii si cu un calendar de rambursare propriu, informeaza duminica Ministerul Finantelor.

"Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se reglementeaza esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare neachitate in urma crizei COVID-19. Facilitatea se acorda pe o perioada 12 luni, pentru obligatiile bugetare acumulate de la data intrarii in starea de urgenta (16 martie), cu conditia ca debitorii sa nu fi inregistrat obligatii fiscale restante dinainte de starea de urgenta. Esalonarea se va acorda in termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexeaza propunerea de grafic, fara a fi necesara constituirea de garantii", precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

Cererile de esalonare vor putea fi depuse pana la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligatiile bugetare acumulate incepand cu 16 martie pana la data depunerii cererii.

In cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plata vor intra, de asemenea, in calendarul de esalonare, precizeaza sursa citata.

Firmele care beneficiaza de esalonarea la plata a debitelor bugetare restante vor avea obligatia sa achite la zi toate taxele si impozitele care se vor naste si datora dupa primirea esalonarii.

Procedura simplificata va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de esalonare anexat, cu rate egale sau inegale, in functie de cum apreciaza fiecare contribuabil in parte.

O cerinta pentru firmele care vor primi esalonarea pentru 12 luni este sa nu regaseasca in vreuna dintre procedurile de insolventa.

"Principala preocupare a Guvernului, dupa sanatatea populatiei, o reprezinta repornirea economiei si evitarea unei recesiuni prelungite, asa cum s-a intamplat in 2008. De aceea preferam sa ne imprumutam temporar mai mult la bugetul de stat si sa sprijinim mediul de afaceri prin mentinerea lichiditatilor financiare si sustinerea activitatii. Toate statele lumii isi sustin astazi economiile nationale, constientizand ca urmeaza o perioada de redefinire a business-ului si repozitionare a multinationalelor la nivel mondial", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#datorii, #esalonare plata, #firma , #criza