Engie: Nu suntem siguri ca sunt suficiente gaze daca va fi o iarna grea. Guvernul nu are un plan de urgenta

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 12:17
4104 citiri
Engie: Nu suntem siguri ca sunt suficiente gaze daca va fi o iarna grea. Guvernul nu are un plan de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Gazele ar putea deveni insuficiente in cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectati pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populatiei, insa Guvernul nu are un plan de urgenta pentru aceasta iarna, a declarat, joi, directorul general al Engie Romania, Eric Stab.

El a inceput prin a spune ca pe piata exista o cantitate limitata de gaze, iar in timpul verii s-au realizat putine tranzactii pe piata centralizata.

"Daca va fi o iarna grea, va fi suficient gaz pentru la iarna? Nu suntem siguri. Speram, dar nu avem nicio garantie", a spus Stab, la audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Potrivit acestuia, in conditiile unui deficit, singura solutie este deconectarea unor consumatori, insa a atras atentia ca Guvernul nu a elaborat un plan de urgenta pentru iarna viitoare.

Anii trecuti, Guvernul aproba in toamna un plan de masuri pentru situatia de urgenta in alimentarea cu gaze pe timpul iernii, in care erau prevazuti pasii care trebuie urmati in caz de deficit, prioritara fiind alimentarea cu gaze a populatiei.

"Singura solutie, daca nu avem suficiente gaze, este sa intrerupem furnizarea catre anumiti consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgenta intocmit de Guvern. Acest plan exista din trecut, dar trebuie updatat de urgenta. Cel mai important lucru este sa definim clar ce consumatori trebuie sa fie intrerupti si in ce ordine, daca va fi o lipsa de resurse", a precizat Stab.

In planurile de urgenta de anii trecuti, primele masuri luate erau trecerea unor producatori de energie care utilizeaza gaze pe consumul de pacura si inchiderea combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze. Insa mare parte din aceste combinate chimice nu mai functioneaza in prezent.

Stab a mai spus ca si pretul gazelor va fi o problema la iarna.

"La 1 aprilie 2017, cand s-a liberalizat piata, pretul era reglementat la 60 de lei pe MWh. In vara, pretul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, daca ne uitam la cele mai recente tranzactii, preturile sunt de 105 lei. In aceasta iarna, preturile vor fi mult, mult mai mari decat iarna trecuta, avand in vedere evolutia preturilor de acum", a subliniat reprezentantul Engie.

El a adaugat ca Engie si-a realizat in totalitate obligatia de stocare a gazelor.

"Obligatia de inmagazinare a fost emisa foarte tarziu. Noi ne-am indeplinit in totalitate obligatia de inmagazinare, am stocat chiar mai mult, insa nivelul obligatiei nu este stabilit de noi, ci de ANRE", a mai spus Stab.

Anterior, in cadrul acelorasi audieri, secretarul de stat in Ministerul Energiei Robert Tudorache a aratat ca Romania are stocate pentru iarna mai multe gaze decat necesarul estimat.

"Conform hotararii de Guvern, avem obligatia de a inmagazina pentru aceasta iarna o cantitate de gaze de doua miliarde de metri cubi. In acest moment, avem in depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel ca obligatia de inmagazinare este depasita, ca in fiecare an", a spus Tudorache.

Presedintele Comisiei de ancheta, Iulian Iancu, l-a intrebat de ce obligatia de inmagazinare este de doua miliarde de metri cubi, in conditiile in care Romania dispune de o capacitate totala de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.

"Obligatia de inmagazinare este decisa in functie de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depasit cu 500 de milioane de metri cubi obligatia de inmagazinare", a explicat Tudorache.

Miercuri, Romgaz a informat ca are inmagazinata in prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu fata de obligatia stabilita prin Ordinul Autoritatii Nationale de reglementare in Energie, potrivit reprezentantilor companiei.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#gaze Romania iarna, #pret gaze Romania , #gaz