Electric Up, programul cu dedicatie pentru marile hoteluri din Romania

 Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 06:45
Electric Up, programul cu dedicatie pentru marile hoteluri din RomaniaFoto: Pixabay.com

Statul a iesit, recent, cu un nou program prin care se lauda ca finanteaza operatorii din domeniul HoReCa si ii ajuta pe acestia cu granturi de pana la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere cuprinsa intre 27 kWp-100 kWp. Aceste sisteme folosesc sursele regenerabile de energie, nepoluante, precum si cel putin o statie de reincarcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice si electrice
hibrid plug-in, cu minim doua puncte de incarcare.


Pe hartie, programul Electric Up da foarte bine, dar, in realitate, hotelierii medii si mici, dar si restaurantele s-au trezit ca nu au nici o sansa sa obtina vreo finantare pentru asa ceva. Pentru a obtine 45 de puncte din 100 cat este punctajul maxim, beneficiarul trebuie sa aiba un consum lunar de curent de 6 ori productia anuala a sistemului de energie verde pe care-l comanda, ceea ce inseamna un minimum de 30.000 de kw. Restul punctelor se impart in functie de capacitatea de energie regenerabila folosita, accesul pe domeniul privat unde vor fi instalate aparatele de incarcare si altele.

In aceste conditii, la un astfel de consum nu se incadreaza decat cateva hoteluri din Romania, hoteluri care ar trebui sa aiba cel putin 100 de camere, spun specialistii din domeniu.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Scopul programului il reprezinta cresterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie si a eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in reteaua nationala de energie electrica, precum si stimularea utilizarii autovehiculelor electrice si electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic cu emisii reduse de gaze cu efect de sera prin montarea statiilor de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in. Programul nu incurajeaza livrarea surplusului de energie in reteaua nationala de energie electrica, rezultat din utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice, decat sub forma unei alternative pentru care opteaza fiecare operator economic, in cazul depasirii capacitatilor de producere de energie electrica pentru consumul propriu", se arata in ghidul de finantare al programului Electric Up.

Cui se adreseaza programul?

Potrivit documentului mai sus mentionat, programul se adreseaza operatorilor economici din domeniului HoReCa, desfasoara activitati sub codurile CAEN:

 • * 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare,
 • * 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioada de scurta durata,
 • * 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere,
 • * 5590 - Alte servicii de cazare,
 • * 5610 - Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie,
 • * 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente,
 • * 5629 - Alte activitati de alimentatie,
 • * 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, n.c.a.,
 • * 9329 - Alte activitati recreative si distractive n.c.a. conform clasificarii activitatilor din economia nationala aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile si completarile ulterioare
 • Potrivit firmelor de consultanta pentru proiecte cu fonduri de la stat sau europene, programul se adreseaza companiilor care sunt infiintate inainte de 01.01.2020, vor incheia anul 2020 cu capitaluri proprii pozitive, au consum lunar de energie electrica de minimum 30.000 kW si au drept real de proprietate asupra imobilului unde se realizeaza investitia.

  Ce spun hotelierii

  Potrivit oficialilor HORA, in Romania sunt peste 36.000 de unitati care au aceste CAEN-uri, dar mai putin de 100 de hoteluri sunt eligibile la punctajul maxim si se incadra la un consum de peste 30.000 kw pe luna. Mai mult, oficialii spun ca nici un restaurant nu are sanse sa obtina aceste finantari.

  "Sunt curios cine se incadreaza la un astfel de consum, pe care, apropo, trebuie sa-l ai luna de luna nu doar o singura data. Cine are un consum de genul asta, in martie, cand bate vantul peste tot? Nu este nici un mare ajutor pentru turismul din Romania. Nu se incadreaza nimeni la punctajul pe care-l ofera statul. Adica eu cu o locatie cu peste 50 de camere, cu bucatarie, cu piscina, cuptoare de 18 kw fiecare, cu o spalatorie de pe vremea lui Ceausescu, cu terasa de vara, eu nu ajung nici la 10.000 de kilowatti. De abia ajung la 9.000 cu toate acestea. Poate doar sa aiba acel cineva toata incalzirea pe curent, altfel nu ar avea cum sa ajunga la 30.000 de kW consumati intr-o luna. Si daca eu nu ajung nici la 10.000, atunci ce pretentii sa mai ai de la pensiunile mici si restul hotelurilor sau restaurantelor sa ajunga sa se incadreze pentru Electric Up?", spune Madalin Stefanescu, proprietar de hotel.

  Potrivit lui, incalzirea asta o ai doar iarna, dar vara ce faci? "Eu am primit infirmarea de la firma de consultanta care mi-a spus ca nu ma incadrez. Eu am locatiile inchise, iar o astfel de facilitate care mi-ar fi adus niste scutiri de bani, ar fi fost ideala. Incep sa cred ca programul Electric Up este unul cu dedicatie pentru hotelurile mari si foarte mari. Si daca este asa, macar sa nu mai faca atata tam-tam in presa ca fac tot felul de facilitati pentru cei mici si medii", mai spune hotelierul.

  Pe de alta partea, Anita Panait, director executiv al HORA, spune ca in acest program se potriveste doar hotelurilor mari si foarte mari care au avut printre cele mai mari pierderi in acest an.

  "La un consum asa mare s-ar incadra hotelurile de 5 stele, care in Bucuresti nu sunt decat vreo noua si alte cateva din tara. Per total, sunt sub 100 de mari hoteluri care ar putea beneficia de finantarea Electric Up. In Romania avem peste 1.600 de hoteluri, daca ar aplica toate pentru finantare, banii nu ar mai ajunge la nici un restaurant pentru ca niciunul nu se incadreaza la finantare daca ne luam dupa consumul de curent", a mai spus Anita Panait.

  Programul are o finantare de 476 de milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro, iar daca fiecare beneficiar ar lua maximul de 100.000 de euro, atunci banii ar ajunge pentru 1.000 de proiecte.

  CITESTE SI:

  Programul de guvernare PNL 2021-2024, contrazis de economisti: E prea departe de realitate

   Autor: Paul Barbu

   Articol citit de 3393 ori

  Citeste si:
  Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
  DigiSport.ro: Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
  Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
  Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
  Ultimul tun! Bombele legislative
din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
  Adevarul.ro: Ultimul tun! Bombele legislative din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
  Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
  Fanatik.ro: Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
  BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
  TelekomSport.ro: BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
  Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
  Digi24.ro: Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
  In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
  StirileProTV.ro: In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
  Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
  DigiSport.ro: Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
  Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
  Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
  Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
  Business24.ro: Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
  Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
  LIFE.ro: Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
  Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
  Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
  Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
  Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
  Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
  Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
  Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"
  Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"