Efectul de domino: O tripla criza economica va lovi tarile din Europa

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 23:49
8225 citiri
Efectul de domino: O tripla criza economica va lovi tarile din Europa
Foto: Business Insider

Dupa criza economica din Grecia, Spania a intrat intr-un cerc vicios, asemanator cu al Atenei. La orizont, in Europa se prefigureaza o tripla recesiune: prabusirea economiei globale, criza datoriei suverane si o spirala inflationista.

Criza datoriei suverane europene a explodat si a tinut din nou prima pagina a ziarelor, cu un nou colaps surpriza de pe piata de obligatiuni spaniole, potrivit Money and Markets.

Motivul acestei crize din Spania: tara este prinsa in acelasi cerc vicios ca si Grecia. Cu cat Guvernul incearca sa reduca cheltuielile pentru a scadea deficitul bugetar, cu atat economia se scufunda.

Daca economia descreste, deficitul va fi si mai mare, necesitand noi taieri bugetare. Dovezile sunt clare: luna trecuta rata somajului din Spania a atins un nou record, fortand Guvernul de la Madrid sa recunoasca faptul ca datoria tarii va fi mult mai mare decat se astepta si va fi nevoie de o a doua etapa de masuri de austeritate.

Cu doar patru ani in urma, datoria Spaniei era de 35,8% din PIB. In acest an, Madridul estimeaza ca aceasta va creste la un nivel mai mult decat dublu, la 79,8%. Si cum cercul vicios se afla in desfasurare, este posibil ca datoria sa atinga chiar 100%, in curand.

Acelasi nor intunecat care se gaseste deasupra economiei Greciei se misca spre Spania. Diferenta insa este mare: economia Spaniei este de cinci ori mai mare decat cea a Greciei!

Asadar, daca impactul crizei grecesti de pe pietele financiare globale a fost unul mare, imaginati-va ca impactul Spaniei va fi urias.

Toate tarile din grupul PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) atarna de un fir de ata, fiind prinse in cercul vicios al deficitelor uriase, al reducerilor fortate si al economiilor in scadere.

Este din ce in ce mai evident ca bancile centrale din lume nu-si pot atinge obiectivele, daca primesc lovituri pe traseu. Dimpotriva, ele se afla intr-un moment critic, de unde nu exista multe sanse de scapare.

Pe scena economica asistam la o tripla criza, pe care nu am vazut-o in perioada de glorie din secolul al XX-lea: o criza masiva a datoriei suverane, o prabusire a economiei globale si o spirala inflationista.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#criza economica Grecia Spania, #efectul domino economie Europa, #criza economica europa, #criza datoriei suverane, #prabusirea economiei globale , #zona euro