Efectele Ordonantei Teodorovici: OMV si-a amanat pe termen nelimitat decizia de a extrage gazele din Marea Neagra

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
4944 citiri
Efectele Ordonantei Teodorovici: OMV si-a amanat pe termen nelimitat decizia de a extrage gazele din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.

Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.

In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de intoarcere la economia centralizata.

In aceste conditii, intr-un raport privind performantele financiare si perspectivele de business pentru 2019, OMV Petrom anunta ca nu va lua in acest an nicio decizie privind exploatarea gazelor din Marea Neagra.

Mai exact, in raport se arata ca, in ceea ce priveste perimetrul Neptun Deep (din care OMV Petrom urmeaza sa extraga gazele din Marea Neagra) "mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde".

"Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", anunta reprezentantii OMV Petrom.

Din pacate, OMV Petrom nu este singura companie care a facut pasul inapoi, in ceea ce priveste exploatarea gazelor din Marea Neagra.

Reamintim ca si Black Sea Oil & Gas si-a amanat, la finele anului trecut, decizia de a extrage gaze din Marea Neagra, tot din cauza prevederilor Legii offshore. Ulterior, inca de la momentul anuntarii Ordonantei 114, compania a transmis, la solicitarea Ziare.com ca noile schimbaril legislative au "efectul de a submina si mai mult dorinta investitorilor de a face progrese in Romania".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#gaze offshore Marea Neagra, #OMV amana gaze offshore Marea Neagra, #OMV amana extragere gaze Marea Neagra , #gaz