Efectele embargoului: cartele pentru alimente in Rusia?

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 09:32
5693 citiri
Efectele embargoului: cartele pentru alimente in Rusia?
Foto: Food Story

Se vor introduce in Rusia cartele pentru alimente? Zvonurile in acest sens au aparut tot mai insistent in presa rusa.

Intr-un interviu publicat in Pravda, prof. V. Matusov, doctor in economie, si-a prezentat vineri punctul de vedere, sustinand ca asemenea masura nu se va lua, chiar daca efectele recentului embargo declarat de Rusia cu privire la importuri se resimt atat asupra prezentei produselor alimentare pe piata, cat si asupra preturilor, care afecteaza indeosebi populatia saraca.

Pe de alta parte, chiar daca aceasta masura s-ar lua, ea n-ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, intrucat pe de o parte ar tinti ajutorarea celor lipsiti de mijloace, iar pe de alta parte n-ar avea in vedere un stimulent monetar, ci numai asigurarea minimului de subzistenta necesar populatiei.

Masura ar fi mult mai potrivita decat, sa zicem, indexarea pensiilor si a salariilor mici, lasand la latitudinea beneficiarilor optiunea de a folosi banii pentru alimente, tutun, alcool sau altele asemenea.

Armistitiu in Ucraina: Totusi, UE va impune noi sanctiuni economice Rusiei lui Putin

Referindu-se la cartele, specialistul a aratat ca s-a studiat si posibilitatea aplicarii a trei "cosuri zilnice" de care sa beneficieze populatia, in functie atat de nevoile ei, cat si de modul in care ajutorarea s-ar reflecta in economie: cosul "rosu", "galben" si "verde" - acesta din urma fiind chiar un instrument prin care statul ar stimulta unele cerinte ale industriei agroalimentare.

Pe aceeasi tema, cu o zi inainte, portalul Nakanune informa ca ministrul Industriei si Comertului din Rusia, Manturov, este gata sa aplice orice masura care ar veni in sprijinul consumatorului din punctul de vedere al preturilor, dar deocamdata nu exista vreo urgenta in acest sens.

Manturov a asigurat ca autoritatile monitorizeaza zilnic preturile produselor care au intrat sub incidenta embargoului.

Cum il pedepseste Rusia pe regele ciocolatei

El a confirmat totusi ca a existat o propunere anterioara sa se introduca ratii privind alimentele, pentru segmentele sarace ale populatiei, dar ca deocamdata s-a renuntat.

Rusia da liber importurilor din Serbia, dupa ce a ramas fara lactatele occidentale

Cum am spune noi, nu exista fum fara foc.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#cartele alimente Rusia, #embargo Rusia alimente, #embargo alimentar Rusia , #importuri