Economistul sef al FMI spune ca prognozele din iunie vor fi mai pesimiste decat in aprilie

Vineri, 12 Iunie 2020, ora 17:52
2740 citiri
Economistul sef al FMI spune ca prognozele din iunie vor fi mai pesimiste decat in aprilie
Foto: Facebook/ World Economic Forum (Captura)

Economia mondiala isi revine mai lent decat se astepta de pe urma pandemiei de coronavirus iar aceasta experienta ii va lasa cicatrici persistente, considera economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, transmite Bloomberg.

FMI urmeaza sa publice, in data de 24 iunie, noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, estimari care "foarte probabil, vor fi mai pesimiste decat cele din aprilie", chiar daca exista o incertitudine profunda cu privire la aceste prognoze, a declarat Gita Gopinath intr-un mesaj video publicat vineri cu ocazia celei de-a saptea editii anuale a Forumului asiatic de politica monetara.

In raportul World Economic Outlook publicat in luna aprilie, FMI estima ca economia mondiala se va contracta cu 3% in acest an, cea mai grava contractie inregistrata dupa Marea Recesiune, dar a avertizat ca este posibil si un rezultat mult mai grav in cazul in care coronavirusul persista sau revine. Tot in aprilie, FMI prognoza o revenire a cresterii in 2021 cand economia mondiala ar urma sa inregistreze o revenire de 5,8%.

"Trebuie sa fim ingrijorati cu privire la traiectoria revenirii", subliniaza Gita Gopinath, potrivit caruia amploarea crizei impune o realocare a fortei de munca, criza care ar putea conduce la un val de falimente si insolvente precum si la modificarea comportamentului consumatorilor. "Multe din aceste variabile indica spre cicatrici semnificative", a adaugat economistul sef al FMI.

In Romania urmeaza o contractie?

Gita Gopinath a apreciat ca laudele pentru progresele rapide de pe pietele financiare ar trebui sa revina reactiei globale rapide la pandemie, care a ajutat la reducerea problemelor de lichiditate.

"Am avut reduceri foarte rapide ale dobanzilor de politica monetara, injectii mari de lichiditati si acestea cu siguranta au ajutat cu lichiditatea globala. Intrebarea este desigur cat timp vor continua si daca este suficient", a spus economistul sef al FMI.

In ceea ce priveste Romania, in luna aprilie FMI se astepta ca economia sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%. Pe de alta parte, previziunile FMI mai aratau si o crestere exploziva a ratei somajului in Romania, de la 3,9% in 2019 pana la 10,1% in 2020, pentru ca in 2021 sa se reduca la 6%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...