Economia subterana, salvarea zonei euro?

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 07:02
2537 citiri
Economia subterana, salvarea zonei euro?
Foto: Flickr

La trei saptamani dupa lansarea programului de sprijin financiar in valoare de 750 de miliarde de euro pentru tarile din zona euro, nu exista, inca, semne ale unei redresari economice.

Cifrele oficiale privind economia din Grecia, Spania, Portugalia si Italia nu arata deloc bine, insa economia subterana din aceste tari ar putea oferi o sansa de salvare, spun analistii internationali.

Cu siguranta, cifrele oficiale nu ofera speranta. De exemplu, in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, propune un nou mecanism pentru a preveni crizele viitoare, ratingul triplu A al propriei tari ar putea fi coborat de agentii, dupa ce, saptamana trecuta, acest lucru i s-a intamplat deja Spaniei.

De asemenea, nu se stie inca daca argumentele cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la participarea la programul de sprijin financiar, vor fi acceptate de Curtea Constitutionala germana.

Iar, in Spania, au aparut multe indoieli cu privire la pachetul de reforme in domeniul muncii, care a fost cerut de Fondul Monetar International, dar si de banca centrala locala. De altfel, un sondaj a aratat ca majoritatea spaniolilor si-ar dori alegeri anticipate, iar cel mai mare sindicat a anuntat greva generala.

Tarile din zona euro, printre care Spania, Portugalia, Italia si Franta, s-au inghesuit sa anunte masuri de austeritate, inainte sa fie obligate de investitori sa faca acest lucru. Insa chiar aceste masuri, menite a reduce datoriile, ar putea inrautati situatia, pe masura ce consumul scade, veniturile din taxe si impozite se diminueaza si din ce in ce mai multi oameni devin dependenti de ajutoare financiare din partea statului, comenteaza analistii de la The Wall Street Journal.

Dupa Grecia, urmatoarea tara care va intra in criza este Spania, avand un deficit bugetar de 11,2 procente din produsul intern brut, al doilea ca marime din uniunea monetara.

O rata de crestere mai scazuta, de numai 0,1 la suta in primul trimestru din 2010, ar fi fatala pentru Spania. In plus, exista mari probleme legate de somaj, rata ajungand la 20,5 la suta. Din cei 4,6 milioane de someri, 3,2 milioane primesc ajutor de la stat, cheltuielile bugetare in acest domeniu ajungand la 40 de miliarde de euro in 2009, echivalentul a 3,9 la suta din PIB.

Problemele sociale, tinute in frau de munca "la negru"

Intrebarea este cum vor reusi aceste economii sa evite revoltele sociale. Luand in calcul faptul ca Spania avea o rata a somajului de 10 la suta inca de acum doi ani si ca nu a fost sub 8% in istoria recenta, este de mirare ca nu au existat mai multe greve.

Unul din principalele motive, absent din statisticile oficiale, este magnitudinea economiei "informale". De asemenea, cifrele oficiale arata o rata a somajului de 10% in Grecia, 8,8% in Italia si de 10,1% in Portugalia. Toate aceste tari au in comun o industrie foarte dezvoltata a turismului si serviciilor conexe.

Spania este a doua destinatie turistica din lume, avand aproximativ 60 de milioane de vizitatori anual. Inainte de criza, turismul contribuia cu peste 11% la PIB si angaja peste doua milioane de persoane.

Iar, in acest sector, multe operatiuni curente, pentru a usura procesul, se desfasoara cu bani cash si fara bonuri fiscale.

Acesta practica nu se opreste la turism. Aproape orice tine de renovarea unei locuinte, de la reteaua electrica la decoratiuni, se plateste in acelasi mod.

Insa aceasta economie asa-zisa invizibila este greu de masurat cu precizie, cu toate ca reprezinta o mare parte a economiilor din tarile din sudul Europei.

Potrivit unui studiu, cu cat mai complicat este sistemul de taxe, cu atat mai ridicat este nivelul economiei subterane, ca procent din PIB. Astfel se explica de ce, intre tarile bogate, Spania, Grecia, Italia si Belgia au o economie "gri" foarte dezvoltata, iar SUA, Canada si Elvetia mult mai mica.

Pe de alta parte, tocmai acest tip de economie ar putea fi salvarea Spaniei si a altor state similare.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#economie subterana zona euro, #datorii Grecia, #datorii Spania, #deficit bugetar , #criza financiara