Economia Rusiei, aproape de colaps - coruptia distruge tara

Duminica, 18 Mai 2014, ora 22:11
7627 citiri
Economia Rusiei, aproape de colaps - coruptia distruge tara
Foto: Reuters

Politica lui Putin fata de Ucraina ii face pe multi rusi sa-si aduca aminte, cu nostalgie, de perioada puternicei URSS. Ei insa nu observa ca exista si o alta paralela care se poate face cu fosta Uniune Sovietica: problemele economice serioase ale tarii.

Emisiunile informative ale televiziunii publice din Rusia prezinta tara ca pe o mare forta internationala, atat in plan economic, cat si politic. O mare parte dintre locuitorii Rusiei il admira pe Putin. Actiunile sale legate de Ucraina ii fac sa isi aduca aminte de puternica URSS, care, atat de multa vreme, a reusit sa tina in sah Occidentul si, mai ales, SUA, se arata intr-o analiza Deutsche Welle.

Prognoze negre

Rusii par ca nu vad ca exista si o alta comparatie care se poate face cu fosta URSS: dincolo de fatada puterii militare si sentimentul nationalist exacerbat stau problemele economice serioase. Rusia se afla in recesiune, dupa cum a anuntat FMI la inceputul lui mai, doua saptamani mai tarziu prognoza fiind confirmata si de ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev.

Moscova inca mai spera sa scape doar cu o scurta stagnare a economiei sau, in cel mai rau caz, sa se confrunte cu asa-numita "stagflatie" o stare a economiei caracterizata de o crestere mica a economiei, coroborata cu cresterea inflatiei si a somajului. Dupa cum a anuntat Uliukaev, cresterea preturilor va fi mai vizibila in iunie, iar inflatia va sari de 7,6 procente. Prognoza Bancii Centrale Rusiei este de 5 la suta.

Rusia a irosit sansele sale de a genera crestere economica: mana ieftina de lucru, preturi crescute ale materiilor prime si lejeritatea creditarii consumului, spune cunoscutul economist rus Sergei Guriev. Conform lui, Rusia trebuie sa mizeze pe investitiile straine. Acest plan ar reusi numai daca Rusia ar respecta in totalitate drepturile proprietarilor. "Organele care raspund de aceasta parte sunt denaturate de coruptia politicului si a puterii judecatoresti", spune Guriev, citat de

Coruptia distruge intreaga tara, suna diagnosticul economistului, care este fost consilier guvernamental si fost rector al universitatii particulare moscovite "New Economic School". Din cauza atitudinii sale critice fata de clasa politica conducatoare, Guriev a fost nevoit sa emigreze in Franta. El locuieste acolo de anul trecut.

Capitalul fuge din Rusia

Expertii sunt de parere ca, atunci cand preturile petrolului vor creste, va creste si economia Rusiei. De trei ani incoace pretul barilului de petrol se mentine la cote destul de scazute, cu tendinta de scadere usoara, ceea ce se rasfrange negativ asupra PIB-ului Rusiei. Din aceasta cauza Rusia are nevoie de un tip de diversificare a economiei care este posibil doar cu ajutorul investitiilor din exterior.

In mijlocul euforiei anexarii Crimeii si a noului conflict cu Occidentul, teme precum modernizarea statului, privatizare si climat investitional raman destul de departe de guvernul rus.

Din moment ce stiu ca Kremlinul nu va face reformele necesare, capitalurile rusesti si occidentale continua sa iasa din tara.

Statistica Bancii Centrale a Rusiei arata ca, in 2013, au iesit din Rusia 59,7 miliarde dolari, iar in primul trimestru al acestui an au iesit 50,6 miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#economie rusia recesiune, #criza Ucraina Rusia, #preturi petrol Rusia, #inflatie preturi Rusia , #recesiune