Economia Romaniei, in recesiune tehnica - INS

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 10:44
2617 citiri
Economia Romaniei, in recesiune tehnica - INS
Foto: Arhiva

Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 0,1 la suta in primul trimestru din 2012, comparativ cu ultimul de anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, potrivit seriei brute, economia Romaniei s-a majorat cu 0,3 procente in perioada ianuarie - martie 2012, fata de trimestrul I din 2011, se arata in comunicatul INS.

Agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere in perioada mentionata, de 4,2%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,6%, comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante, fiecare cu 0,7%, si activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 0,6%.

In schimb, s-au inregistrat scaderi ale volumului de activitate in administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%).

In acelasi timp, industria s-a redus cu 0,4%, tranzactiile imobiliare cu 1 procent, iar constructiile cu 1,2%. De asemenea, intermedierile financiare si asigurarile au inregistrat o scadere de 1,2%.

Datorita cresterii volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (cu 6%) si a reducerii semnificative a subventiilor pe produs platite (cu 29,2%), impozitele nete pe produs s-au majorat cu 6,8 procente, mai arata INS.

Potrivit institutiei, cererea interna a crescut usor, cu 1 la suta, comparativ cu acelasi trimestru din 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (+11,8%).

In schimb, consumul final total s-a redus cu 0,3%, din cauza diminuarii volumului cheltuielilor administratiilor publice.

Totusi, gospodariile au cheltuit mai mult cu 0,6 la suta, in aceeasi perioada.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#recesiune tehnica trimestrul I, #scadere economica trimestrul I , #recesiune