Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, mult sub asteptarile Guvernului

Joi, 14 Februarie 2019, ora 09:36 7338 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 4,1%, fata de 2017, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), mult sub estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, insa in ton cu cele ale institutiilor europene.

La inceputul lui 2018, Comisia Nationala de Prognoza estima o crestere economica pentru finalul anului de 6,1%, dar ulterior au coborat-o la 5,5% si mai apoi la 4,5%.

In primavara anului trecut, FMI estima ca, in 2018, Romania va inregistra o crestere economica de 5,1%, dar in luna noiembrie si-a revizuit, in jos, prognozele pana la 4%.

Estimarile Comisiei Europene au fost si mai sumbre. Daca in primavara prognoza o crestere economica pentru Romania de 4,5% la finalul anului 2018, in noiembrie a coborat-o la 3,6%.

Si pentru acest an Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) este optimista, astfel in prognoza din luna ianuarie a estimat pentru 2019 un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an.

Amintim ca Guvernul a adoptat bugetul pe 2019, acesta fiind bazat pe o crestere economica de 5,5%, mult peste asteptarile FMI si CE, o rata a inflatiei de 2,8% si un curs de schimb de 4,67 lei/euro. Urmeaza acum ca proiectul sa fie adoptat vineri de Parlament.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, este insa optimist si spune ca nu are nicio indoiala ca se va realiza cresterea de 5,5%, precizand ca se bazeaza pe "modul in care evolueaza economia".

In schimb, Comisia Europeana (CE) si-a mentinut, in prognoza de iarna, anuntata saptamana trecuta, estimarea ca economia Romaniei va creste in acest an cu 3,8%, fata de anul trecut, la fel ca in prognoza de toamna.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News