Prognoze sumbre din partea Băncii Mondiale: Economia globală va suferi un șoc dublu față de stagflația din anii 70

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 15:56
3130 citiri
Prognoze sumbre din partea Băncii Mondiale: Economia globală va suferi un șoc dublu față de stagflația din anii 70

Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere a economiei globale cu 1,2 puncte procentuale, la 2,9% pentru 2022, în ultimul raport legat de perspectivele economice.

Invazia Rusiei în Ucraina a amplificat pagubele provocate de pandemia COVID-19, iar multe țări riscă să se confrunte cu recesiunea.

Între 2021 și 2024, Banca Mondială estimează că ritmul de creștere globală va încetini cu 2,7 puncte procentuale, mai mult decât dublul decelerării înregistrate între 1976 și 1979.

Stagflația, tot mai invocată

Creșterea globală a fost afectată de război, de noi blocaje COVID-19 în China, de întreruperi ale lanțului de aprovizionare care au fost agravate de războiul din Ucraina.

Prin urmare, Banca Mondială evidențiază, prin vocea președintelui David Malpass, riscul de stagflație, adică o perioadă de creștere economică slabă și de inflație ridicată, făcând comparații cu criza majoră din anii 70 ai secolului trecut.

Creșterea economică moderată va persista probabil pe tot parcursul deceniului din cauza investițiilor slabe în cea mai mare parte a lumii, avertizează banca Mondială în ultimul raport, potrivit Reuters.

O nouă criză a datoriilor?

Având în vedere că inflația atinge în prezent niveluri maxime pentru ultimele decenii în multe țări și că se estimează ca oferta să crească lent, există riscul ca inflația să rămână mai mult timp la un nivel ridicat.

Iar majorările ratelor de dobândă de către băncile centrale, necesare pentru a controla inflația la sfârșitul anilor 1970, au fost atât de abrupte încât au declanșat o recesiune mondială în 1982 și o serie de crize financiare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.

Există ”o amenințare reală” ca înăsprirea condițiilor financiare mai rapidă decât era de așteptat ar putea împinge unele țări în genul de criză a datoriilor văzută în anii 1980, a avertizat Ayhan Kose, directorul unității Băncii Mondiale care pregătește prognozele.

Economiile emergente, în suferință

Creșterea în economiile avansate o să prezinte o încetinire bruscă la 2,6% în 2022 și la 2,2% în 2023, după ce a atins 5,1% în 2021.

Economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare vor înregistra o creștere de doar 3,4% în 2022, în scădere de la 6,6% în 2021, și mult sub media anuală de 4,8% înregistrată în perioada 2011-2019.

Pentru România, Banca Mondială și-a revizuit estimările în sus cu un punct procentual, la un avans economic de 2,9% în 2022, după ce anterior scăzuse în aprilie prognoza inițială de 4,3% la o creștere economică anuală de doar 1,9%.

Pentru 2023, instituția financiară internațională prognozează un avans de 3,7% al economiei autohtone, faţă de un avans de 3,8% previzionat în ianuarie, iar pentru 2024 o creştere de 3,9%.

În regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o scădere a economiei de 2,9% anul acesta, urmată de o creştere de 1,5% anul viitor.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie , #stiri economice
Comentarii