Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece

Miercuri, 16 August 2017, ora 15:48
4587 citiri
Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia romaneasca a accelerat si este din nou cea mai rapida din UE, insa acest avans al PIB este nesustenabil pe termen lung in lipsa unor masuri de consolidare, potrivit economistilor.

Iata si cateva dintre prroblemele care pun presiune pe economie:

  • lipsa lucrarilor de infrastructura
  • deficitul fortei de munca
  • deteriorarea echilibrelor macroeconomice
  • instabilitatea legislativa
  • scaderea investitiilor

Avansul Romaniei este in linie cu evolutia economiilor statelor din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care tara noastra a ramas dependenta in special de evolutia zonei euro, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

"Cresterea productiei industriale si a exporturilor a mers in pas cu acestea, in conditiile in care economia romaneasca a ramas dependenta de evolutia zonei euro. (...) Este greu de spus daca acest ritm se pastreaza pana la finalul anului", a afirmat Parvan.

El atrage atentia ca este greu de crezut ca aceasta crestere este sustenabila, in lipsa unor masuri care sa consolideze aceasta accelerare a economiei.

"Consumul a fost stimulat, dar trebuie sa vedem ce vine din spate. Productia, dezvoltarea infrastructurii si rezolvarea problemei deficitului de forta de munca sunt foarte importante. Consolidarea cresterii economice, in special, la nivelul diverselor regiuni din tara, ar putea veni printr-un avant al lucrarilor de infrastructura si al parteneriatelor public private", a explicat Parvan.

Avansul PIB-ului este nesustenabil, in conditiile deteriorarii echilibrelor macroeconomice, considera economistul-sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

"Consideram ca dinamica PIB-ului din semestrul unu este nesustenabila, aspect confirmat de climatul investitional dificil, tergiversarea reformelor si deteriorarea echilibrelor macroeconomice.

Pentru a doua jumatate a anului curent ne asteptam la decelerarea economiei interne, pe fondul disiparii impactului noului Cod Fiscal, acumularii de tensiuni si dezechilibre in economie (cu impact asupra costurilor de finantare), intr-un context international caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criza si iesirea graduala din relaxarea monetara", a declarat Radulescu, in cadrul unui raport.

Pe termen mediu, acesta estimeaza o decelerare a economiei si convergenta spre ritmul PIB-ului potential, mai mic.

Referitor la datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), referitoare la cresterea deficitului de cont curent si a datoriei publice, Parvan spune ca aceste date arata o nevoie mai mare de finantare a economiei.

"Cresterea deficitului de cont curent a venit pe fondul cresterii nevoii de finantare si a avansului accelerat al economiei. Totodata, nivelul datoriei publice reprezinta un semnal de atentie, dar nu de panica, nu se vede necesitatea unor masuri urgente.

Totodata, scaderea investitiilor straine directe (ISD) a venit pe fondul unui deficit de forta de munca si a instabiliatii legislative. Investitorii mai mici prefera sa ramana in asteptare", a afirmat Parvan.

Consumul va ramane principalul motor al cresterii economice, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank Romania.

"In ceea ce priveste oferta, cresterea economica ar fi trebuit sa fie mai larga, pe masura ce valoarea adaugata ar fi trebuit sa creasca in toate sectoarele de activitate, cu exceptia constructiilor.

In primul semestru, PIB-ul a crescut cu 5,8%, si in acest context, estimarea noastra anuala de 4,9% arata pesimist si avem in plan o revizuire in crestere in perioada urmatoare", se arata in raport.

Economistii avertizeaza ca stimularea consumului, in lipsa masurilor de consolidare a economiei, va duce, printre altele, si la cresterea accentuata a inflatiei.

La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, si a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania , #crestere economica