DNA a clasat dosarul penal legat de imprumutul luat de Romania de la FMI, dar Piperea nu se lasa

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 13:03
9923 citiri
DNA a clasat dosarul penal legat de imprumutul luat de Romania de la FMI, dar Piperea nu se lasa
Foto: Twitter/IMF

Dosarul penal legat de imprumutul luat de Romania in 2009 de la creditorii externi a fost clasat de DNA. Totusi, avocatul Gheorghe Piperea ii sfatuieste pe reclamanti sa mearga mai departe si sa se adreseze Inaltei Curti.

Reprezentantii Directiei Nationala Anticoruptie (DNA) ne-au explicat vineri cum s-a ajuns la aceasta solutie.

"In perioada 16-26 august 2016 s-au inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, mai multe sesizari penale avand toate acelasi continut, formulate de mai multe persoane fizice, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetari pentru suspiciunea savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, conflict de interese si constituirea unui grup infractional", au precizat reprezentantii DNA la solicitarea Ziare.com.

O singura sesizare a avut insa ca efect intocmirea unui dosar penal. Potrivit informatiilor publicate, luni, 14 noiembrie, de Bursa, reclamantul ii acuza pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pe presedintele de atunci Traian Basescu, pe premierul din acea perioada Emil Boc, dar si "alte persoane care vor fi identificate in cursul anchetei", ca ar fi incheiat un acord financiar care ar fi depasit nevoile reale ale tarii noastre.

De exemplu, reclamantul sustinea ca, daca in loc de 20 am fi luat doar 10 miliarde de euro, atunci am fi platit mai putine dobanzi si banii ne-ar fi ajuns oricum. In plus, se mentioneaza ca angajatii bancii centrale au luat bonusuri substantiale "de succes" ca urmare a acestui acord.

Afla cum explica BNR ca am avut nevoie de 20 de miliarde de euro in 2009 si nu de 10 miliarde de euro

In replica, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a precizat ca "toata lumea are acces la justitie, noi am lamurit despre ce e vorba in acel imprumut cu Fondul Monetar si suntem convinsi ca DNA va clasa cat de repede aceasta actiune", potrivit unei declaratii acordate luni Ziare.com.

Si chiar asa a fost. Vineri, DNA a confirmat pentru Ziare.com ca "s-a dispus clasarea cauzei raportat la faptele care au facut obiectul sesizarii pe motiv ca aspectele sesizate nu se circumscriu continutului constitutiv al infractiunilor (abuz in serviciu si conflict de interese) si pe motiv ca fapta nu exista (constituire de grup infractional organizat) ".

Clasarea dosarului a fost decisa inca din 8 noiembrie, cu cateva zile inainte ca stirea legata de intocmirea dosarului penal pe tema imprumutului de la FMI sa apara in presa, potrivit informatiilor furnizate de DNA.

Avocatul Gheorghe Piperea nu e multumit de aceasta decizie. El a sfatuit-o pe una dintre reclamante sa conteste clasarea dosarului la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in termen de 15 zile, intr-un schimb de mesaje pe Facebook.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#dosar clasat imprumut FMI, #dosar penal imprumut FMI , #FMI