Dilema secolului: strangem cureaua sau dezlantuim inflatia?

Luni, 24 Iunie 2013, ora 18:24
2506 citiri
Dilema secolului: strangem cureaua sau dezlantuim inflatia?

Faptul ca, in conditiile actuale, principalele banci centrale ale lumii si economisti de vaza insista tot mai serios sa contracareze inflatia apasand la nesfarsit pe butonul recesiunii si privatiunilor, pare sa fie o greseala.

Privind problema la rece, este bine sa cantarim, pe de o parte, riscurile politice, sociale si economice ce decurg din incetinirea cresterii economice, iar pe de alta parte dorinta unor economisti si chiar politicieni de a tine inflatia la parametri cat mai scazuti, apreciaza intr-un articol consacrat acestei teme portalul Project Syndicate.

Sa nu uitam ca fenomenele economice interfereaza permanent cu cele sociale, iar rabdarea societatii este deja incordata, dupa o criza financiara, care nici macar nu stim sigur daca s-a incheiat.

In acest context, este normal sa ne intrebam ce este de preferat, o inflatie stapanita scrupulos cu o populatie deja scoasa din rabdari sau o lejeritate a preturilor, pe care tot populatia o va suporta din buzunarul sau, dar o va simti mai putin dureroasa, in conditiile cand si veniturile cunosc o oarecare crestere.

Sociologii si politicienii vor prefera cel de al doilea scenariu, iar acei economisti care il prefera pe primul sunt excelenti teoreticieni ai stiintei economice, echipati insa cu faimosii ochelari de cal, capabili sa ecraneze impacturile sociale ale excelentei lor teorii.

In prezent, doua exercitii se desfasoara pe campul de antrenament al lumii. Primul apartine Statelor Unite, care au facut unele ajustari economice, dar n-au stopat inflatia brutal, intrucat aceasta ar incetini circulatia banilor, folosirea creditelor si desfasurarea de activitati care sa absoarba somajul.

Cel de al doilea camp le apartine europenilor care, fascinati de modelul german, bat in cuie tinta de inflatie, facand din ea un fetis, ca un fel de standard, la fel de valabil in Germania sau Suedia, in Italia sau in Spania.

Modelul japonez

Este riscant ca, stand pe margine, sa dai bile albe unora si bile negre altora, dar nici nu putem scapa din vedere faptul ca politica economica americana a dat roade certe in ultimii doi ani, desi din SUA a demarat criza. Acum, se inscrie pe un trend usor ascendent.

Deocamdata, Europa nu poate fi data ca exemplu prin succesele politicilor sale economice ferme, chiar daca ele au reusit sa opreasca tavalugul pe care incepusera sa alunece fiii risipitori ai clubului.

Dar mai avem un scenariu concludent. Inainte de dezastru, Japonia era poate singura tara din lume cu inflatia zero. La asa ceva, nu visa nici Europa, nici America. Dupa evenimentele care au lovit tara, Banca Centrala a Japoniei (BCJ) si-a stabilit o usoara crestere a tintei inflatiei: 2%.

Automat s-a produs o crestere a dobanzilor pe termen lung, dar si un plus de lichiditati pentru nevoile micilor intreprinzatori si ale populatiei. Asemenea facilitati retin investitorii straini in momentele nefavorabile, dar permit si populatiei sa se simta incurajata.

O inflatie prudenta

Economia Europei este intr-o alta situatie. Din fericire, ea nu s-a izbit de un dezastru ca cel din Japonia, dar si-a impus masuri de austeritate, pe care acea tara le-a evitat. Cea mai grava este stoparea chltuielilor fara mult discernamant, inclusiv unele de invesititii.

Ca urmare, a crescut somajul, a stagnat dezvoltarea, iar in unele locuri parametrii economici au regresat. O tinta a inflatiei ceva mai lejera, dar bine controlata ar fi putut asigura cresterea dorita a salariilor in Germania, fara a duce si la scaderea concomitenta a celor de la periferia sudica a continentului.

Toate bancile centrale din lume indeamna la prudenta si bine fac. Dar atunci cand prudenta imediata afecteaza perspectivele societatii, poate este bine sa ne gandim de doua ori inainte de a hotari.

Din pacate, factorii politici, tocmai cei interesati de linistea sociala, se reped la cureaua noastra, s-o stranga la nesfarsit, in loc sa-si asume raspunderea privind punctul pana la care riscurile inflatiei sunt nu numai acceptabile, ci si necesare.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Europa inflatie, #Japonia perspectiva economica, #strategie economica SUA , #inflatie
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Soluția ticăloșilor este dezlănțuirea inflației. Atât mai pot , în