Diferența dintre declarații și realitate: Deficitul alimentar al României a crescut de peste trei ori în ianuarie!

Marti, 14 Martie 2023, ora 08:38
2972 citiri
Diferența dintre declarații și realitate: Deficitul alimentar al României a crescut de peste trei ori în ianuarie!

Deficitul României în comerțul extern cu alimente și animale vii a fost în ianuarie 2023 de peste trei ori mai mare decât cel consemnat în aceeași lună a anului trecut.

În timp ce exporturile au înregistrat o contracție de 10%, importurile au crescut cu peste 32%, scoțând încă o dată în evidență grava problemă pe care o are România cu deficitul alimentar.

Pe total, deficitul balanței comerciale a României a crescut în aceeași perioadă cu aproape 10%.

Exporturile scad, importurile cresc

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii Petre Daea au anunțat în februarie 2023 că se angajează ca, în circa doi ani, să aplice măsuri astfel încât deficitul balanței comerciale a României la alimente să ajungă la zero.

”Suntem ancorați în muncă și stabiliți pe traiectoria aceasta de a nivela balanța comercială, practic de a o pune în echilibru într-o perioadă de doi ani de zile, prin măsurile pe care le-am stabilit atât prin Planul național strategic ca obiective care vizează acest lucru, cât și prin programele pe care le avem, susținute atât prin bugetul național, cu bani de la bugetul de stat.”, a declarat recent Petre Daea, în exclusivitate pentru Ziarul de Investigații.

Doar că distanța de la intenții și declarații la realitate este mare, iar datele statistice vizând comerțul internațional al României cu alimente și animale vii în prima luna a lui 2023 relevă un început cu stângul pentru tentativa guvernanților de a reduce deficitul alimentar.

Astfel, exporturile României de alimente și animale vii au scăzut cu 10% în ianuarie 2023, în comparație cu ianuarie 2022, ajungând la 505,4 milioane de euro și reprezentând 7,1% din totalul exporturilor, potrivit datelor publicate de INS.

De cealaltă parte, importurile României de alimente și animale vii au consemnat în ianuarie 2023 o creștere de 32,5% față de aceeași lună a anului trecut, totalizând 882,4 milioane de euro, adică o pondere de 9,3% din totalul importurilor.

Creștere fulminantă a deficitului alimentar în 2023?

Prin urmare, deficitul României în comerțul extern cu alimente și animale vii a fost numai în prima lună a anului în curs de 377 de milioane de euro.

În ianuarie 2022, exporturile de alimente și animale vii au fost de 563,8 milioane de euro (8,3% din total exporturi), importurile au totalizat 676,8 milioane euro (7,6% din total importuri), rezultând un deficit de 113 milioane de euro, de 3,3 ori mai mic decât în ianuarie 2023.

Dacă se păstrează în fiecare lună a lui 2023 dezechilibrul dintre importurile și exporturile de alimente și animale vii consemnat în ianuarie, valoarea pentru tot anul depășește 4,5 miliarde de euro.

Pentru comparație, deficitul comercial la categoria alimente și animale vii a fost de 2,87 miliarde euro în 2020, 1,73 miliarde euro în 2021 și 2,59 miliarde euro în 2022.

În luna ianuarie 2023, deficitul balanței comerciale a României a fost de 2,338 miliarde euro, mai mare cu 203,6 milioane euro (+9,5%) decât cel înregistrat în luna ianuarie 2022.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie , #economie politica