Deutsche Welle: Noua minune economica germana cauta garantii de succes

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 18:281643 citiri
Deutsche Welle: Noua minune economica germana cauta garantii de succes

Economia germana inregistreaza o crestere nemaiintalnita de la reunificare incoace.

Anul de criza 2009 nu este chiar asa de departe in urma. Economia germana scadea, atunci, cu aproape cinci procente. O scadere mai vertiginoasa decat in majoritatea tarilor europene. Nici Statele Unite nu pierdusera atat in toiul crizei. Germania, in schimb, platea pretul unei economii prea mult orientate catre export, noteaza Deutsche Welle.

Prognozele era sumbre pentru 2010. Si, totusi, ceva s-a intamplat - ceva ce poarta numele de "noua minune economica germana": din primavara, conjunctura a urmat o traiectorie ascendenta, mai intai timid, apoi tot mai consistent. La final de an, suma tuturor marfurilor si serviciilor, altfel spus PIB-ul, a inregistrat un plus de 3,6%. Nu suna mult - si, totusi, este.

Niciodata, de la reunificare, economia Germaniei nu a marcat o crestere la fel de puternica. Iar surpriza este cu atat mai mare cu cat nu exporturile (cele des criticate de Franta si Statele Unite) au dus greul cat aportul intern: investitiile locale si pofta de cumparaturi a germanilor.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle.