Despagubiri de pana la 50.000 de euro pentru fermieri si micile intreprinderi agroalimentare afectate de criza

Luni, 04 Mai 2020, ora 21:19
3443 citiri
Despagubiri de pana la 50.000 de euro pentru fermieri si micile intreprinderi agroalimentare afectate de criza
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele membre vor putea sa utilizeze fonduri destinate dezvoltarii rurale pentru despagubirea fermierilor si a micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar, cu sume de pana la 5.000 euro si, respectiv, de pana la 50.000 euro, a anuntat luni Comisia Europeana.

Comisia Europeana a publicat luni cel mai recent pachet de masuri exceptionale pentru a oferi mai mult sprijin sectoarelor agricole si alimentare care sunt cele mai afectate de criza provocata de coronavirus.

"Masurile exceptionale (anuntate pe 22 aprilie) includ ajutoare pentru depozitarea privata pentru sectorul produselor lactate si cel al carnii, autorizarea temporara ca operatorii din sectoarele grav afectate sa-si autoorganizeze masurile de piata si flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei.

In plus fata de aceste masuri de piata, Comisia a propus sa se permita statelor membre sa utilizeze fonduri destinate dezvoltarii rurale pentru despagubirea fermierilor si a micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar, cu cuantumuri de pana la 5.000 euro si, respectiv, de pana la 50.000 euro", arata Comisia.

In plus, Comisia propune ca statele membre carora le raman fonduri destinate dezvoltarii rurale sa poata folosi banii respectivi in 2020 pentru a acorda sprijin fermierilor si micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar.

Acesta ar trebui sa fie un sprijin imediat pentru cei care au cel mai mult de suferit din cauza crizei. Astfel, statele membre pot oferi un sprijin de pana la 5.000 euro/fermier si de pana la 50.000 euro/intreprindere mica.

Aceste ajutoare sunt acordate in plus fata de ajutoarele de minimis destinate sectorului agricol si fata de ajutoarele de stat cu plafon majorat adoptate anterior. Propunerea trebuie trimisa spre aprobare Consiliului si Parlamentului.

"Am actionat rapid pentru a pune la dispozitie cat se poate de repede toate masurile necesare pentru sprijinirea fermierilor si a celor care au nevoie de ajutor. Unele piete agricole si alimentare au fost puternic afectate de criza. Totusi, acum sunt increzator ca adoptarea acestor masuri va oferi un sprijin tangibil si va transmite pietelor semnalul corect, creand in curand o oarecare stabilitate.

Acest pachet si masurile de sprijin precedente demonstreaza ca Comisia este pregatita si va actiona in functie de situatie. Vom monitoriza in continuare situatia, in strans contact cu partile interesate, cu Parlamentul European si cu statele membre", a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski.

Masurile de piata exceptionale propuse la 22 aprilie sunt acum intru totul adoptate si publicate, precizeaza Comisia Europeana.

Masurile includ ajutoare pentru depozitarea privata: Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, de oaie si de capra).

Aceasta masura permite retragerea temporara a unor produse de pe piata, timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni.

Cererile de participare la schema vor putea fi transmise incepand cu data de 7 mai 2020. Aceasta masura vizeaza stabilizarea pietei prin reducerea temporara a ofertei disponibile.

Masurile mai includ si flexibilitate pentru programele de sprijinire a pietei: Comisia va acorda flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei in sectorul vitivinicol, in cel al fructelor si legumelor, in cel al maslinelor de masa si al uleiului de masline si in cel apicol, precum si a programului UE pentru scoli (care vizeaza laptele, fructele si legumele).

Aceasta flexibilitate vizeaza limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea pietelor. In plus, va permite reorientarea prioritatilor in materie de finantare spre masuri de gestionare a crizelor.

Ele mai permit si derogare temporara de la normele Uniunii in materie de concurenta: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) permite Comisiei sa adopte derogari temporare de la anumite norme ale UE in materie de concurenta in situatii de dezechilibre grave pe piete.

Comisia a adoptat astfel de derogari pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor si pentru cel al cartofilor. Aceste derogari le permit operatorilor sa se auto-organizeze si sa puna in aplicare masuri de piata fiecare la nivelul sau pentru a-si stabiliza sectoarele, cu respectarea functionarii pietei interne, pentru o perioada maxima de 6 luni.

De exemplu, sectorul laptelui va putea planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piata.

De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Evolutiile preturilor de consum si orice eventuala impartire a pietei interne vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative.

Aceste masuri urmeaza unui amplu pachet de masuri adoptat anterior de Comisie. Masurile respective acordau sprijin sectorului agroalimentar in aceasta perioada dificila prin majorarea cuantumurilor ajutoarelor de stat, un nivel mai ridicat al platilor in avans si prelungirea termenelor pentru depunerea cererilor de plata.

Flexibilitatea sporita in ceea ce priveste normele politicii agricole comune vizeaza reducerea sarcinii administrative a fermierilor si a administratiilor nationale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#despagubiri feermieri, #despagubiri firme corona , #agricultura
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să vie fondurile de la UE, că dacă viu de la noi...