De ce s-a redus cresterea economica a Romaniei si care sunt pericolele daca aceasta tendinta va continua

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 15:43 4367 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Contributia precara a investitiilor, cea negativa a exportului net si cresterea costului muncii sunt argumentele cele mai puternice ale reducerii cresterii economice a Romaniei, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est (ECE).

In vreme ce cresterea in Polonia, Ungaria si Serbia a fost peste asteptari in trimestrul 2 al anului, structura celei din Romania este nefavorabila, potrivit analistilor Erste Group Research (EGR), informeaza Curs de guvernare.

Romania este singura economie din regiune pentru care estimarile cresterii pe 2018 au fost reduse: de catre FMI de la 5,1% la 4,4 - 4,5%, iar de Erste Group de la 4,1% la 3,8%. Banca Transilvania vede cresterea pe 2018 la 4,3%, in vreme ce UniCredit o plaseaza la 3,9%.

Cresterea si potentialul

Periculos este, insa, faptul ca, daca tendinta de reducere a cresterii va continua, aceasta ar putea ajunge sub potentialul economiei.

"Dinamica anuala a PIB ar putea decelera de la 6,9% in 2017, pana la 4,3% in 2018 (ritm apropiat de potential), la 3,5% in 2019, respectiv la 3% in 2020. Cu alte cuvinte, deviatia PIB ar putea intra in teritoriu negativ pana la final de 2019, daca reformele structurale nu vor accelera", scrie economistul Andrei Radulescu, intr-un raport al Bancii Transilvania.

Or, tocmai absenta reformelor structurale fac perspectivele economiei romanesti mai putin favorabile decat ale economiilor din regiune.

Citeste mai multe despre Economia Romaniei - cele mai nefavorabile perspective din ECE, din cauza lipsei investitiilor si a reformelor structurale pe Curs de Guvernare

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News