De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 18:40
4920 citiri
De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

Problema cresterii varstei de pensionare s-a pus in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, nu doar in Romania. Exista totusi cateva mari diferente intre motivele care stau la baza acestei intentii in Europa, spre deosebire de Romania.

In primul rand, natalitatea in state precum Germania, Italia sau Austria, unde s-a discutat cel mai serios pe marginea acestui subiect, este in continua scadere de o lunga perioada de timp, ceea ce a condus la diminuarea fortei de munca tinere.

Daca in Romania numarul nou-nascutilor vii la mia de locuitori este de 10,5, in Germania indicele natalitatii este de doar 8,1 nou-nascuti vii la 1000 de locuitori. In decurs de doar zece ani, rata natalitatii in Germania a scazut cu peste 15%, in Portugalia cu 20%, spre desosebire de Romania unde a ramas constanta.

In acest context, in tarile occidentale, diferenta dintre numarul de angajati si cel de pensionari s-a diminuat continuu, riscand ca pe termen mediu ponderea celor doua categorii sa devina egale. Este adevarat ca in Romania acest raport se apropie de 1:1, unele surse inaintand cifra de 1,05 la 1 in favoarea angajatilor, dar asta nu inseamna nici pe departe ca situatia se poate compara cu cea din tarile puternic industrializate.

Varsta standard de pensionare in Romania este de 63 ani si 9 luni, in cazul barbatilor, respectiv de 58 ani si 9 luni pentru femei. Potrivit datelor statistice, durata medie de viata a unui barbat din Romania este de 68 de ani si 9 luni, iar pentru femei de 75 de ani si zece luni. In concluzie, un barbat beneficiaza in medie de pensie 5 ani, iar o femeie 17 ani si o luna.

Potrivit recomandarilor Comisiei Europene, durata medie de cotizatie nu trebuie sa fie mai mare de doua treimi din varsta adulta. Altfel spus, daca speranta de viata iti este de 75 de ani, cat este in cazul romancelor, atunci ar trebui sa cotizezi pana la varsta de 56 de ani.

Daca in Romania speranta de viata a unui barbat este in momentul de fata de aproximativ patru ani peste varsta de 65 de ani, varsta la care ar urma sa iasa la pensie potrivit proiectului de lege retrimis in Parlament de Traian Basescu, in Spania, Franta, Germania sau Olanda speranta de viata a unui barbat de 65 de ani este de inca 15 ani cel putin.

Altfel spus, in conditiile in care se anticipeaza ca majoritatea pensionarilor vor apuca sau se vor apropia de varsta de 80 de ani, este normal ca pragul de pensionare sa creasca la sau peste 65 de ani.

Totodata, un raport al Comisiei Europene indica faptul ca, in medie, pana in 2060 durata de viata a unui European va creste cu sapte ani, adica cu aproximativ 8,5 luni la fiecare decada. Pe scurt, in 2030, an pana in care varstele de pensionare ale femeilor si barbatilor ar trebui egalizate, durata medie de viata a unui roman va fi de 70 de ani si doua luni, iar a unei femei de 77 de ani si 3 luni.

In concluzie, cei care se vor pensiona peste 20 de ani o sa se mai bucure de pensie putin peste 5 ani, daca sunt barbati, respectiv 12 ani daca sunt femei, cu cinci ani mai putin decat in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#crestere varsta pensionare, #scadere natalitate, #perioada contributie buget pensii , #buget
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
in Romania se copiaza doar ce e raudin UE: prostitutie,mafie interlopa, droguri, hotii, spalare de bani, santaj, camatarie, etc...daca maresc virsta de pensionare, de unde locuri demunca pt tineri????