De ce nu are nevoie Europa de banii Chinei

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 08:07
3092 citiri
De ce nu are nevoie Europa de banii Chinei
Foto: wikipedia

Liderii din zona europeana par sa creada ca banii din afara Europei i-ar putea ajuta sa-si rezolve problemele, insa aceste probleme pot fi controlate numai din interior, sugerand astfel ca nu si-au pierdut nervii, sau macar simtul politic.

Beijingul a iesit clar in fata in ultima perioada, cum Uniunea Europeana i-a dat o lovitura uriasa de propaganda, permitand Chinei sa se prezinte ca elementul cheie pentru stabilitatea financiara globala si sa castige rolul de parghie pe plan politic si comercial, pe cheltuielile Europei, opineaza Wall Street Journal.

Cererea de capital strain intra in conflict si cu ingrijorarea Europei fata de Japonia, care incearca sa-si slabeasca yenul, cumparand partial si euro.

Cererile de ajutor ale Europei sunt cu atat mai derutante cu cat Franta este cea care gazduieste summitul G20. Presedintele Sarkozy a vorbit la telefon cu presedintele Hu Jintao, incercand sa convinga liderii chinezi sa investeasca in bugetul de salvare, tocmai fiindca e un mijloc prin care se poate trece peste diferentele de politica ale membrilor zonei euro. Intre timp, Klaus Regling, seful Fondului European pentru Stabilitate Financiara, a jucat rolul calugarului cersetor in Asia, luandu-si castronasul de cersit prin capitalele zonei.

Injosirea Europei vine la doar cateva saptamani dupa ce liderii europeni nu au reusit sa managerieze iesirea din criza. Primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a incercat sa forteze managerii rezervelor externe chineze sa cumpere obligatiuni italiene, determinandu-l pe premierul Wen Jingbao sa ceara Europei sa-si rezolve problemele inainte sa ceara bani Chinei.

Nimeni nu ar trebui sa dea vina pe China pentru acest joc. In trecut, chinezii pareau sa castige prieteni europeni comentand pozitiv despre obligatiunile portugheze si spaniole, fara sa dea, in schimb, foarte multi bani. Acum China asteapta concesii pe o lista de probleme de comert: tratament de economie de piata, ridicarea restrictiilor pentru vanzarea de tehnologie inalta, usurarea presiunii pentru aprecierea yuanului, si un rol mult mai mare la Fondul Monetar International. Rusia si Brazilia asteapta, de asemenea, sa vada daca isi pot folosi rezervele generoase ca o parghie politica si economica.

Criza Europei, politica si interna

Faptul ciudat este ca zona euro, privita ca intreg, nu are nevoie de chinezi, rusi sau de banii oricui altcuiva. Europa nu este in pozitia Statelor Unite, cu o uriasa datorie externa si un deficit de cont de 450 de miliarde de dolari. Zona euro este in echilibru extern si multe din datoriile guvernelor regiunii se afla in Europa.

Criza este una politica si interna, rezultand din lipsa de vointa a celor puternici sa-i sustina pe cei slabi. Germania, in particular, este responsabila ca a facut din euro o moneda puternica intr-o zona careia ii lipsesc mecanismele sau vointa ca sa asigure o disciplina fiscala.

China va investi in Fondul de Salvare European numai ca parghie pentru alte probleme. Europa este, acum, cea mai mare piata unica a Chinei, asa ca aceasta are nevoie sa-si sustina exporturile, cand cererea din partea Europei este slaba.

Pentru a tine yuanul jos, China va trebui sa cumpere euro intr-o forma sau alta. Intr-adevar, puterea relativa a monedei unice europene in ultimii ani, in ciuda problemelor cu datoriile nationale, a fost in folosul Chinei. In ciuda unei aprecieri mici fata de dolarul american, yuanul este exact unde se afla acum un an de zile fata de euro, si mai jos decat alte monede asiatice. Castigul monedelor cum este yenul, exceptand raportarea la dolarul american, se datoreaza, partial, dorintei Chinei de a-si diversifica rezervele si a se asigura ca yuanul nu se ridica impotriva lor.

Cu cat forta de cumparare a Chinei sustine mai mult euro, cu atat devine mai greu pentru tarile cu probleme, ca Grecia sau Portugalia sa isi rezolve problemele de deficit. Acestea vor ramane mult dupa ce abisurile fiscale vor fi acoperite de reducerea datoriilor si finantarea de la fondul de salvare.

Invitand China sa investeasca bani pentru Fondul European de Stabilitate financiara nu este sigur ca viata economica nu va fi mai dificila pentru tarile mai slabe din zona.

Apelurile europene pentru sprijin extern nu fac decat sa afecteze planul de salvare atat in zona, cat si in China. Sa investesti fonduri publice in Europa, chiar daca obtii importante concesii comerciale, nu este o masura populara pentru chinezul de rand, care e deja speriat de pierderile pe care le are China Investment Corporation, fondul national chinez, dupa ce a investit in Morgan Stanely si Blackstone in 2007. Intre timp, perspectiva concesiilor facute comertului, pentru a compensa esecurile bancilor si polticienilor europeni, lasa producatorii din zona nesatisfacuti.

Puterea financiara a Chinei are si ea slabiciunile ei, China fiind o tara in dezvoltare, cu multe reforme care trebuiesc facute, si nu ar trebui asteptat sa ridice economii necompetitive care, ele insele, nu se pot reforma.

Nici nu ar trebui ca liderii unor astfel de economii sa fie incurajati sa creada ca pot face cereri unor parteneri cu probleme, in timp ce dezvolta o economie bazata pe export, care solicita sistemul comercial.

Europa trebuie sa aiba o atitudine mai inteleapta fata de China si sa o trateaza cu respect, mai degraba, decat cu umilinta izvorata din ignoranta.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#imprumut China Europa, #zona euro criza, #fond salvare zona euro , #zona euro