De ce este cu adevarat nevoie pentru salvarea Europei?

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 18:44
2539 citiri
De ce este cu adevarat nevoie pentru salvarea Europei?
Foto: Daylife

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, nu a rezolvat criza, prin anuntul privind achizitia nelimitata de obligatiuni, ci doar a oferit ceva mai mult timp politicienilor europeni sa gaseasca o solutie. Iar aceasta saptamana va fi plina de evenimente care vor determina soarta uniunii monetare.

Solutia Bancii Centrale Europene (BCE) este sa sprijine doar tarile care au cerut ajutor financiar din partea fondului de salvare si care vor respecta toate conditiile aferente, programul fiind supervizat de Fondul Monetar International. Dar succesul programului depinde in totalitate de onorarea conditiilor de catre statele cu datorii, un lucru care ridica mari probleme politice si sociale.

Daca ne uitam la trecut, cand s-au mai luat masuri similare, nu prea avem motive pentru a fi optimisti. Anul trecut, Italia a incercat sa renunte la masurile de austeritate agreate in cadrul programului de cumparare de obligatiuni de catre BCE.

De asemenea, Spania a profitat de euforia programului de refinantare pe termen lung din partea BCE, de la inceputul anului, relaxand reformele pentru sistemul bancar si in domeniul fiscal.

Un alt pericol al programului BCE este ca nivelul costului de finantare pentru Italia si Spania sa coboare destul de mult incat cele doua tari sa nu fie nevoite sa ceara ajutor financiar international si, prin urmare, nici sa nu fie obligate de nimeni sa puna in aplicare reformele si masurile de austeritate pe care le-au tot propus in aceasta vara.

Avand in vedere problemele economice ale Spaniei si Italiei, orice incetinire a reformelor ar insemna amenintare si mai mare la adresa stabilitatii zonei euro.

Insa nu doar tarile in criza trebuie sa continue reformele, pentru a da zonei euro o sansa sa isi revina. Supravietuirea uniunii monetare pe termen lung depinde de completarea pietei unice, in care libera miscare a bunurilor, capitalului si oamenilor este o realitate, nu doar retorica.

Desi, in domeniul comertului, piata este destul de libera, in multe alte arii piata unica s-a blocat, fiind victima a lipsei de vointa politica si a protectionismului, noteaza analistii de la Wall Street Journal.

Un pas inapoi

In unele domenii, piata unica a dat chiar inapoi in timpul crizei: dupa mai multe achizitii si fuziuni, piata europeana a serviciilor a inceput sa se fragmenteze din nou. De exemplu, Credit Agricole isi vinde subsidiara din Grecia, Emporiki, iar multe alte banci au limitat creditarea in alte tari decat cele de baza, mai ales in cele din statele est-europene. Si autoritatile de reglementare au contribuit la fragmentare, restrictionand repatrierea capitalului si lichiditatilor pentru banci precum Unicredit sau Santander.

Crearea unei uniuni bancare europene ar stopa "balcanizarea" sistemului financiar, care duce la cresterea costurilor de finantare si subminarea competitivitatii in tarile afectate de criza. Insa o banca germana, de exemplu, nu va acorda credite unei firme spaniole care indeplineste toate conditiile, in aceeasi termeni oferiti unui client din Germania.

Multe tari europene limiteaza intrarea pe piata serviciilor locala, inclusiv prin acordarea unor conditii speciale firmelor locale, blocarea accesului la piata muncii si prin nerecunoasterea calificarilor obtinute in alte state.

In plus, nu exista o piata unica nici macar in domeniul digital. De exemplu, retailer-ul online Amazon poate trimite un CD fizic in orice tara din UE, dar numai clientii din 5 state au acces la descarcarea fisierelor MP3.

Infiintarea unei piete digitale unice in UE ar conduce la crestera PIB-ului cu 4,1% pana in 2020, echivalentul a 1.000 de euro de persoana, potrivit Departamentului Britanic pentru Afaceri, Investitii si Stiinta. In acelasi timp, companiile din Europa ar deveni mai competitive in fata celor americane.

Protectionismul este cel mai vizibil in sectorul energetic, unde cele mai mari companii sunt "protejate" de scheme elaborate de actionariat, inclusiv cu participarea statului, ceea ce provoaca intarzieri in investitiile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii pan-europene.

Astfel, nu doar tarile din zona euro, ci toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene trebuie sa-si joace rolul - si sa le fie permis acest lucru de catre statele mai puternice - pentru a scoate Europa din criza.

Evenimentele saptamanii

In aceasta saptamana, vor fi mai multe evenimente care ar putea decide soarta zonei euro:

Marti: Premierul elen, Antonis Samaras, se intalneste cu Mario Draghi, in speranta de a obtine o amanare pentru aplicarea masurilor de austeritate.

Miercuri: Alegeri in Olanda, unde un partid extremist anti-european are mare popularitate.

Tot in aceasta zi, Comisia Europeana va anunta oficial planurile pentru infiintarea unuiunii bancare.

Si mai importanta, insa, este hotararea Curtii Constitutionale din Germania asupra legalitatii fondului de salvare din zona euro, care va determina daca tara poate sau nu oferi sprijin financiar suplimentar statelor care au nevoie.

Vineri: Ministrii de Finante din zona euro vor discuta despre ajutoarele financiare pentru Spania si Grecia.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#solutii iesire criza euro, #BCE achizitie obligatiuni, #decizie Curtea Constitutionala Germania , #zona euro