Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Economie > deficit bugetar
A   A   A

Datoria publica a Romaniei a crescut mai mult decat in anii de criza. Ne imprumutam sa acoperim deficitul

Datoria publica a Romaniei a crescut mai mult decat in anii de criza. Ne imprumutam sa acoperim deficitul
Foto: Arhiva Ziare.com
Romania se tot imprumuta, de 3 ani, pentru a acoperi deficitul bugetar, astfel ca datoria publica este mult mai mare decat in anii de criza.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, in perioada 2017-2020, datoria noua contractata de Guvern se va situa la 139,6 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.

Comparativ, intre 2009 si 2012, ani de criza si recesiune cand Guvernul a trebuit sa apeleze la un acord de 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, imprumuturile contractate de Romania s-au ridicat la 136,9 miliarde de lei.

Sumele imprumutate nu le includ si pe cele luate pentru plata unor datorii vechi ajunse la scadenta, proces numit rostogolire a datoriei, ci sunt folositi doar pentru acoperirea deficitul bugetar.
Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Iar marea problema este ca aceasta crestere a datoriei publice implica si costuri anuale tot mai mari cu dobanzile, costuri care sunt suportate de bugetul de stat, adica de populatie si firme, cei care platesc taxe, impozite si contributii.

Suma de 139,6 miliarde de lei este calculata de Directia Generala Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene folosind datele existente pentru 2017 si 2018, respectiv estimari proprii privind deficitul bugetar, diferite de ale Guvernului.

Astfel, Comisia estimeaza ca in 2019 si 2020 Guvernul va trece cu deficitul de 3%, in timp ce Bucurestiul s-a angajat ferm sa respecte aceasta limita.
Citeste si:
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 11:31

 Articol citit de 3019 ori

Citeste si: