Dancila anunta ca Romania va trece la euro in 2024, cu doi ani mai tarziu decat Bulgaria

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 18:50
7646 citiri
Dancila anunta ca Romania va trece la euro in 2024, cu doi ani mai tarziu decat Bulgaria
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Guvernul isi asuma adoptarea monedei euro de catre Romania pana in 2024. Executivul va transmite Comisiei Europene, in perioada urmatoare, documentele privind planul national de adoptare a monedei si raportul de fundamentare al acestuia.

"Vom discuta astazi (miercuri-n.r) despre documentele necesare pentru pregatirea trecerii Romaniei la moneda unica europeana, elaborate in cadrul Comisiei Nationale, constituita in acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergura, care trebuie temeinic pregatit prin implicarea specialistilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societatii civile si desigur a tuturor institutiilor cu resposabilitati in domeniu. In cursul anului trecut comisia din care au facut parte reprezentanti ai acestor structuri au avut o activitate intensa cu reuniuni bilunare. In urma acestora au rezultat doua documente: planul national de adoptare a monedei euro si raportul de fundamentare a acestui plan. Astazi, Guvernul isi va insusi aceste documente in vederea asumarilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumam obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024", a declarat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Premierul a adaugat ca Romania va intra in mecanismul european al ratelor de schimb, fiind prima etapa in aderarea la zona euro.

"Pentru ca aderarea la zona euro sa aduca beneficii romanilor este esential sa pregatim intrarea in etapa premergatoare, respectiv in mecanismul european al ratelor de schimb si sa luam masurile necesare pentru cresterea competitivitatii si asigurarea unei cresteri economice sustenabile", a conchis Dancila.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Europa, trece la euro inaintea noastra

Pregatirile Bulgariei pentru a se alatura zonei euro sunt in grafic, iar statul balcanic ar putea adopta euro inca din ianuarie 2022, a afirmat, luni, ministrul de Finante, Vladislav Goranov, transmite Reuters.

In luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra in ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.

Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza un surplus bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#adoptare euro, #Romania zona euro , #zona euro