Cum (re)invatam Romania sa se hraneasca

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 10:09
3810 citiri
Cum (re)invatam Romania sa se hraneasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca tot traim pe datorie si din imprumuturi grele si scumpe, macar sa ne cumparam produsele made in Romania. Abia asta ar insemna o crestere sustenabila a consumului.

In Romania, nu productia agricola in sine e problema, ci lanturile de desfacere care o aduc pe rafturile supermarketurilor.

Daca aceasta problema ar fi rezolvata, nu numai ca nu am mai avea deficitul comercial spectaculos de la alimente si bauturi, ci am putea deveni exportatori neti. Am salva, astfel, 1,5 miliarde de euro deficit comercial, intr-o faza de dezvoltare in care euro nu ne prisosesc.

Asta e momentul - cel in care criza COVID-19 a bulversat pe toata lumea si in care o tara organizata poate reseta o industrie, un domeniu: intr-o criza, problemele sacaitoare se pot vedea mult mai bine decat in timpuri normale.

Cooperarea dintre cei trei mari actori ai agribusiness-ului romanesc poate confingura, in chiar acest moment, o solutie functionala:

- Producatorii - care trebuie invatati sa se asocieze pentru a garanta retailerilor cantitatea si calitatea necesare;

- Retailerul - care trebuie sa incurajeze furnizorul local, fie si doar pentru scurtimea lantului de aprovizionare;

- Statul - care trebuie, in sfarsit, sa aiba programe tintite pentru crearea infrastructurii de depozitare si desfacere si sa stimuleze aceasta industrie.

Cand aude de agribusiness, consumatorul roman intoarce capul. Spre celalalt raft al supermarketului. Dar miza e mare si din perspectiva consumatorului: Daca tot traim pe datorie si din imprumuturi grele si scumpe, macar sa ne cumparam produsele made in Romania. Abia asta ar insemna o crestere sustenabila a consumului.

Citeste mai multe despre "Cum (re) invatam Romania sa se hraneasca" pe Curs de Guvernare

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Romania producatori locali, #producatori romani COVID , #agricultura