Cum îti protejezi banii de inflaţie. Recomandările consultanților financiari: "Atenție! Nu apelați la cămătari"

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 03:20
9821 citiri
Cum îti protejezi banii de inflaţie. Recomandările consultanților financiari: "Atenție! Nu apelați la cămătari"
"Cuvintele de ordine pentru iarna 2021-2022 sunt supraviețuirea şi cumpătarea" FOTO Unsplash.com

Nemulțumirile sunt din ce în ce mai mari când vine vorba despre banii pe care îi câștigi versus cheltuielile pe care le faci pentru traiul de zi cu zi. Preţurile au explodat, inflația atinge record după record și experții financiari sunt de părere că lucrurile nu se vor opri din traseul ascendent.

Fenomenul acesta economic este reprezentat de creșterea generală a prețurilor, indiferent că discutăm de bunuri de larg consum, de combustibili ori de servicii. În paralel, se înregistrează și o putere mai mică de cumpărare a monedei naționale. Astfel, cu cât prețurile cresc, cu atât vei putea achiziționa mai puține produse cu aceiași bani.

Dintre factori declanșatori de inflație, doi sunt foarte importanți:

• cererea în exces a anumitor bunuri de consum pe care o întâlnim când cumpărătorii doresc anumite produse sau servicii în cantități mai mari decât în mod obișnuit, fiind dispuși să plătească prețuri mai mari pentru a le obține;

• creșterea costurilor de producție a anumitor bunuri, din cauza majorării unor accize, care controlează prețul combustibilului sau energiei electrice, materiei prime mai scumpe, noi taxe vamale, decizii politice care au efecte directe asupra produselor.

Astfel că, îngrijorările instituțiilor financiare și cele ale specialiștilor în domeniu sunt cu mult mai evidente și mai serioase în ultimele luni. Cauzele pot fi remarcate fără analize amănunțite: scumpirea constantă a produselor alimentare şi nealimentare, a energiei, gazelor şi combustibililor, pandemia, dar și criza politică, toate acestea au şi vor avea un impact major asupra inflației.

În aceste condiții, este indicat să știm ce avem de făcut cu bugetul familiei sau cu cel personal când vine vorba despre o rata a inflației în creștere.

Cel mai puternic mod prin care te poți proteja de efectele devastatoare ale unei inflații ridicate este să îți mărești constant valoarea veniturilor. “O creștere anuală de 5 % sau o promovare care îți garantează un venit net cu 20 % mai mare vor face ca inflația să nu aibă nici un efect asupra ta. Dar dacă aceste tactici nu sunt o opțiune? Dacă lucrezi pe un salariu fix, care nu poate fi negociat timp de „X” ani? Atunci ce ai de făcut? Iar cea mai bună cale prin care îți poți proteja economiile este prin investiții”, potrivit managerului general al Finance România, Andrei Bercea.

Pe de altă parte, în condițiile în care valoare banilor se depreciază de la o lună la alta, să tii banii la bancă nu mai reprezintă o soluție, pentru că dobândă oferită de bănci este mai mică decât rata inflației, a declarat pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.

"Banii ținuți la bancă se depreciază în momentul de faţă. Nu este nici o soluție să îi ţii la saltea pentru că, bineînțeles, nu câștigi nimic din asta. Este indicat să cauți surse alternative de investiții, dacă chiar ai niște bani. Să-i duci înspre fondurile de investiții, să cauți niste acțiuni, să vorbești cu un broker, să investești în opțiunile pe aur, să cauți tot felul de modalități care să iți permită să ai un beneficiu mai mare decât rata inflației, a mai precizat acesta.

Mai mult, cuvântul de ordine pentru iarna 2021-2022 este supraviețuirea, mai ales pentru cei care au salarii mici sau pentru pensionari.

"Este o misiune aproape imposibilă să se descurce cu facturile și cu plata alimentelor, în această perioadă, astfel încât putem spune că fiecare, pe cont propriu, va trebui să se descurce. Mai reduce din consumul la energie și gaze, cumpără mai puține alimente, renunță la produsele nealimentare, încearcă să se împrumute de la familie, fiecare vă trebui să găsească soluții că se descurce în aceasta perioada.

Atenție! Nu apelați la cămătari, la societățile care vă pot da credite repede, doar cu buletinul, pentru că dobânzile sunt uriașe și s-ar putea să vă treziți că aveți de plătit de două sau de trei ori mai mult decât valoarea împrumutului.

Deci mare atenție când vi se pun bani la dispoziție de către societățile de investiții, cele care funcționează undeva la limita legii. Încercați să vă uitați la condițiile de finanțare iar dacă aveți deja un credit în derulare pentru casă, mașină, un leasing, mergeți la bănci și încercați să renegociați valoarea împrumutului, să renegociați astfel încât rata la banca să fie ceva mai mica în aceasta perioada, având în vedere că banii pe care îi câștigam vor fi sub presiune maxima. Deci, mare atenție unde mergeți să vă împrumutați, și cumpătare, cred că acesta este cuvântul de ordine", a conchis Adrian Negrescu.

De asemenea, criptomonedele ar putea fi o variantă de lucru, însă mulți analiști nu sunt de acord cu ea, din cauza riscului mult prea mare care este cauzat de volatilitatea extremă şi lipsa reglementării pieţei monedelor virtuale.

„Pentru că nivelul inflaţiei nu poate fi controlat de către investitori în condiţiile unei inflaţii în creştere, depozitele au de cele mai multe ori randamente reale limitate, chiar negative. Într-un mediu inflaţionist, aş propune investiţia în acţiuni ale companiilor care îşi pot modifica preţurile, transferând cel puţin parţial povara inflaţionistă către consumator", este de părere chartered financial analyst (CFA), Andreea Nica, potrivit playtech.ro. "Pe lângă pierderea puterii de cumpărare în lei din cauza unei inflaţii ridicate, trebuie să ţinem cont şi de o eventuală depreciere a leului faţă de euro. În acest caz, putem investi sau economisi direct în euro”.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#inflatie, #bani, #cos de cumparaturi, #adrian negrescu, #cheltuieli, #camatari, #pensionari, #dobanzi, #preturi , #inflatie