Cum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA

Duminica, 08 Iulie 2018, ora 13:32
8161 citiri
Cum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Consecintele razboiului comercial in care Statele Unite si China tocmai s-au angajat in mod oficial se extind dincolo de interesele celor doua tari. Printre cei care au motive de ingrijorare se afla si companiile europene, acest razboi reprezentand cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice a Europei, sustin analistii.

In teorie, sunt si companii care ar putea beneficia de ostilitatile dintre China si SUA, patrunzand pe nise din piata in conditiile in care companiilor chineze li se refuza accesul pe piata din SUA. Insa vorbim doar de cateva companii sau sectoare, se arata intr-o analiza ABCNews.

Cand intreaga economie este dependenta de comert, o incetinire a comertului global cauzata de taxe vamale impuse ca masuri de retorsiune genereaza frica si deterioreaza increderea. Acest lucru se intampla acum in Europa, unde, in tari precum Germania, increderea mediului de afaceri a scazut.

Administratia Trump a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse din China in valoare de 34 miliarde de dolari, masuri care au intrat in vigoare vineri, in timp ce Beijingul a promis ca va riposta cu taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.

In acelasi timp, Europa este implicata in propria disputa comerciala cu SUA, care a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Washingtonul ia in considerare posibilitatea de a impune taxe similare si pentru importurile de masini, existand astfel riscul sa se ajunga la un conflict de mari proportii.

Toate acestea au loc in contextul in care economia Europei cunoaste un reviriment. Anul trecut, regiunea a inregistrat cea mai puternica crestere economica din ultimul deceniu, iar rata somajului se afla la cel mic mic nivel din 2008.

Analistii de la banca Berenberg considera razboiul comercial un risc mai mare la adresa economiei europene decat datoria publica ridicata a Italiei.

Multe companii europene vor fi afectate de ostilitatile dintre SUA si China deoarece produc si vand bunuri in ambele tari. Un exemplu sunt producatorii auto Daimler si BMW, care produc masini in SUA si le exporta in China.

Taxele vamale care au intrat in vigoare vineri nu vor avea singure un impact major asupra comertului global, insa exista riscul ca ele sa atraga si mai multe masuri de retorsiune, cu consecinte foarte grave.

Cine poate beneficia

Printre potentialii beneficiari de pe urma conflictului comercial dintre Statele Unite si China se afla producatorii europeni de masini, de avioane, de cipuri pentru calculatoare, de echipamente industriale si cei din industria chimica, care ar putea, in teorie, sa substituie produsele americane, respectiv cele chineze de pe cele doua piete. Insa numai daca Europa si SUA nu vor fi prinse in propriul razboi comercial.

C.S.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#impact Europa razboi comercial SUA China, #SUA China taxe vamale , #comert