Cum a ajuns Italia la coada Europei

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 08:33
4776 citiri
Cum a ajuns Italia la coada Europei

Italia se adanceste din ce in ce mai tare in criza, in conditiile in care datoria suverana a tarii aproape a atins 2 trilioane de euro, dobanda obligatiunilor a ajuns la un maxim istoric, iar instabilitatea politica determina o si mai mare fluctuatie a burselor.

Grecia a fost prima tara pentru care s-a impus un plan de salvare, iar alte tari europene ar putea sa-i calce pe urme.

Liderii zonei euro au decis sa aprobe masuri speciale, cum ar fi extinderea capacitatii Fondului pentru Stabilitate Europeana, de teama unei expansiuni a crizei economice, scrie BBC.

Italia este vazuta ca urmatoarea victima a contagiunii si este foarte posibil ca si aceasta tara sa beneficieze de un plan de salvare.

Italia, prudenta?

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca "Italia are o puternica crestere economica, insa aceasta tara are un nivel mare de indatorare care trebuie redus foarte mult in anii urmatori". Ca si in cazul Greciei, liderii zonei euro au sfatuit executivul din Peninsula sa implementeze mai multe masuri de austeritate, cum ar fi marirea taxelor si reducerea cheltuielilor publice.

Insa unii economisti nu sunt de acord cu acestea. Datoria suverana a Italiei, de 118% din PIB, este destul de mare, insa populatia nu are mari datorii. Acest lucru inseamna ca tara din Peninsula nu este la fel de indatorata ca alte natiuni, precum Franta, Canada sau Regatul Unit. In plus, datoria suverana nu este un lucru nou pentru Italia, a carei rata a depasit valoarea de 100% din PIB inca din 1991.

Motivul principal este ca, spre deosebire de Grecia, Italia este mult mai prudenta din punct de vedere financiar. Guvernul cheltuieste mai putin pentru serviciile publice si beneficieaza mai mult de pe urma populatiei decat din taxe si face acest lucru inca din 1992, exceptand recesiunea din 2009.

Intr-adevar, principalul motiv pentru care Italia continua sa se impumute este pentru a acoperi datoria deja existenta.

Viitor sumbru pentru Italia

Italia are probleme pentru ca economia sa este slaba. Tara are o legislatie ineficienta, un interes scazut al investitorilor si o productie scazuta. Rata anuala a cresterii economice este de 0,75%, mai mica decat rata pe care o plateste pentru datorie.

Acest lucru inseamna ca Italia se indatoreaza mai repede decat isi plateste datoria, astfel economia ar putea sa nu o sustina. In trecut, acest lucru nu s-a materializat datorita inflatiei ridicate, care a produs venit din taxele colectate.

Insa in aceasta perioada, viitorul Italiei a devenit din ce in ce mai sumbru.

Problemele majore ale Italiei

La fel ca alte tari din sudul Europei, salariile din Italia au crescut semnificativ in perioada de prosperitate economica, scazand astfel competitivitatea in fata unor tari precum Germania.

Acest lucru inseamna ca pentru perioada urmatoare, Italia se va confrunta cu o crestere si mai mica a economiei si o inflatie scazuta, din cauza ca salariile populatiei vor stagna sau vor fi taiate, iar economia va deveni mai putin sustenabila.

Mai multe reduceri ale cheltuielilor bugetare vor dauna economiei si mai tare, Grecia fiind un bun exemplu ca aceasta masura nu este una viabila pentru ca duce la cresterea somajului.

Acest scenariu a determinat mari fluctuatii pe pietele financiare, iar investitorii au cerut o rata de interes mai mare pentru a-i imprumuta banii necesari pentru a plati vechea datorie.

Italia se afla intr-un paradox financiar. Daca nimeni nu va da cu imprumut bani acestei tari, atunci nu va avea cu ce sa-si plateasca datoria. Iar daca nu si-o poate plati, atunci nimeni nu o va imprumuta.

In acest caz, Italia are nevoie de un plan de salvare venit din partea Fondului European pentru Stabilitate Financiara, in valoare de 440 miliarde de euro, insa o suma mare din acest Fond a fost cheltuita pentru a acoperi datoria Greciei.

Situatia salvatoare

Noul acord are ca scop prevenirea indeplinirii acestui scenariu. Liderii europeni au convenit cresterea capacitatii Fondului European pentru Stabilitate Financiara la un trilion de euro, pentru a putea asigura un imprumut tarilor in situatia Italiei.

Se spera ca aceasta masura sa reduca din costurile datoriei Italiei si sa faciliteze inapoierea banilor imprumutati fara probleme majore. Insa Italia trebuie sa implementeze noi masuri de austeritate pentru a se asigura ca economia sa ramane sub control. Insa nu se stie daca noul Guvern va reusi sa realizeze acest lucru.

In plus, economia Italiei, la fel ca in cazul Greciei, nu a inregistrat o crestere semnificativa, deci este din ce in ce mai putin capabila ca sa-si plateasca datoria, iar investitorii nu vor mai putea sa-si ia banii inapoi.

Inca nu s-a stabilit prin ce modalitati capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara va fi marita la o asemenea capacitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#datorie italia, #criza Italia, #criza economica, #criza financiara , #criza