Criza politica scumpeste creditele

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 07:011446 citiri
Criza politica scumpeste creditele
Foto: sfin.ro

Spectacolul politic de luni si marti nu a ramas fara efecte asupra economiei. Din cauza disputelor politice, analistii sustin ca Romania se va imprumuta mai scump din strainatate.

Cu toate acestea, leul a continuat sa creasca, fiind banuita o noua interventie a Bancii Nationale.

Potrivit Gandul, Ministerul Finantelor a anuntat ca peste o saptamana va face un "roadshow" (tur de prezentare) pentru o emisiune de eurobonduri in valoare de cel putin 500 de milioane de euro si de cel mult 1,5 miliarde de euro.

Banii vor fi convertiti ulterior in lei si vor fi folositi pentru a putea plati restantele statului, printre care si pensiile si salariile bugetarilor.

"Orice turbulenta politica duce la costuri superioare. Lansarea unei emisiuni de eurobonduri intr-o asemenea perioada nu este indicata. Iesirile pe pietele de capital trebuie in primul rand sa arate un angajament fata de acordul semnat cu FMI si CE dar si stabilitate politica necesara ducerii acestor angajamente pana la final", a declarat Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante si actualul reprezentant al Romaniei la FMI, pentru The Money Channel.

Statul a decis sa se imprumute de peste granita, in euro, tocmai pentru a nu mai fi nevoit sa plateasca dobanzi de circa 10% bancilor din Romania la imprumuturile in lei.