Criza din Turcia si efectele negative pe care le poate produce in economia Romaniei

Luni, 25 Iulie 2016, ora 20:53
4722 citiri
Criza din Turcia si efectele negative pe care le poate produce in economia Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Turcia se confrunta cu o criza politica dupa tentativa de lovitura de stat, iar acest lucru ar putea afecta economia Romaniei, avertizeaza analistii grupului bancar Erste.

Tulburarile din statul condus de Recep Tayyip Erdogan pot trimite o unda de soc in tara noastra, avand in vedere relatiile destul de stranse.

Astfel, Turcia a fost in 2015 a sasea mare destinatie de export a Romaniei, cu livrari de bunuri in valoare de 2,2 miliarde de euro, echivalente cu 1,3% din PIB.

Investitiile straine directe in Romania provenite din Turcia s-au ridicat in 2014 la 508 milioane de euro, dar relatiile de afaceri dintre cele doua tari sunt mai ample decat atat, avand in vedere ca multe companii turcesti sunt incorporate in Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, leul a ignorat, practic, efectul tentativei de lovitura de stat din Turcia, urcand joia trecuta la 4,455 unitati pentru un euro, cel mai ridicat nivel din aproape trei luni.

"Stabilitatea politica interna, inainte de alegerile din noiembrie, a jucat un rol in aceasta privinta", considera analistii Erste, care anticipeaza ca leul va atinge 4,51 unitati pentru un euro in decembrie 2016 si 4,5 unitati pentru un euro in decembrie 2017, riscurile provenind din deteriorarea actualului nivel al balantei de cont curent.

Erste Bank considera ca impactul puciului esuat asupra Europei Centrale si de Est va fi mai mult politic, dar daca lucrurile vor degenera, atunci vom resimti unele efecte negative si din punct de vedere comercial. In plus, investitorii vor fi precauti avand in vedere situatia subreda a regiunii.

Rating retrogradat

Analiza Erste se refera si la faptul ca Fitch a retrogradat ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in lei de la nivelul BBB la BBB-, acelasi cu cel al calificativului pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila.

Fitch a avertizat ca o crestere semnificativa a deficitului bugetar si o inrautatire a dinamicii datoriei publice ar putea duce la retrogradarea ratingurilor tarii noastre in viitor.

Ce se intampla in statele din jur

La nivelul Europei Centrale si de Est, pietele financiare nu au fost afectate de conflictul din Turcia.

Statele din regiune au putine lucruri in comun cu Turcia, cu legaturi economice foarte slabe, ponderea exporturilor catre aceasta tara fiind de circa 2% pentru majoritatea statelor din regiune, chiar daca in unele a avut loc o tendinta crescatoare, potrivit bancii austriece.

In ultimii ani a crescut cooperarea economica dintre Turcia si state din sud-estul Europei precum Croatia, Slovenia, Serbia si Romania, dar Erste considera ca cel mai mare impact va fi politic, tensionand relatiile dintre Turcia si UE pe numeroase fronturi.

Turcia este principalul partener al UE in solutia interimara pentru criza refugiatilor. Din acest motiv, instabilitatea din Turcia ar putea presa statele UE sa gaseasca o solutie durabila la criza migratiei.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#criza Turcia efecte Romania, #Turcia relatii Romania , #comert