Criza din Grecia amana si mai mult trecerea Romaniei la euro

Duminica, 21 Martie 2010, ora 18:44
1464 citiri
Criza din Grecia amana si mai mult trecerea Romaniei la euro
foto: Reuters

Sansele Romaniei si ale celorlati noi membri UE de a adera la zona euro, intr-un viitor apropiat, scad pe zi ce trece, din cauza crizei financiare din Grecia.

Criza financiara din Grecia ii determina pe membrii Euro 16 sa fie si mai atenti la tarile ce isi doresc sa intre in zona euro, multe dintre ele afectate grav de recesiunea economica, scrie The Wall Street Journal.

Tarile in cauza, printre care se numara si Romania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia si tarile Baltice, vor avea acum si mai mult de munca, pentru a indeplini conditiile tot mai greu de atins impuse de UE, conditii in care trecerea la moneda unica pare tot mai indepartata.

Barroso: Nici o tara nu poate iesi din zona euro

"Trebuie sa fim mai atenti cand acceptam noi membri in zona euro", spune Jurgen Stark, seful Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene.

Stark sustine ca lectia data de Grecia arata ca o tara nu-si poate sterge cu buretele toate probleme structurale, cum ar fi productivitatea redusa, doar prin aderarea la zona euro.

Merkel cere excluderea tarilor cu probleme din zona euro

Polonia, cel mai puternic candidat, ar fi trebuit sa intre in Zona Euro in 2011, potrivit unor estimari vechi de numai un an si jumatate.

In clipa de fata, cele mai optimiste estimari arata ca polonezii nu vor putea sa adopte moneda europeana mai devreme de jumatatea acestui deceniu, iar proportia poate fi pastrata si in cazul Romaniei, care va mai avea de asteptat ani buni pana sa intre in Zona Euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Romania zona euro, #adoptare euro Romania , #stiri economice