BNR: România ar putea înregistra o creștere economică de două cifre. Consumul privat, principalul motor al redresării

Vineri, 06 August 2021, ora 16:59
5363 citiri
BNR: România ar putea înregistra o creștere economică de două cifre. Consumul privat, principalul motor al redresării
Sfera construcțiilor și producției industriale au avut si ele evoluții rapide in T2 din 2021 FOTO Unsplash.com

Cererea internă, cu precădere consumul privat, reprezintă principalul motor al redresării economice, arată Banca Națională a României (BNR) într-un comunicat de presă. Mai mult, BNR estimează că, în acest an, România ar putea înregistra o creștere economică de două cifre, adică peste 10%, față de 2020.

”Evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată arată continuarea creșterii economiei în trimestrul II 2021, într-un ritm trimestrial în decelerare, dar mai alert decât cel anticipat în luna mai, implicând, în contextul efectului de bază asociat contracției din perioada similară a anului trecut, majorarea la un nivel considerabil, de două cifre, a dinamicii anuale a PIB”, arată BNR.

În paralel, BNR indică faptul că importurile au crescut într-un ritm mult mai accelerat decât exporturile. Ca urmare, deficitul de cont curent a cunoscut în trimestrul I din 2021 cea mai amplă creștere în termeni anuali din ultimele 14 trimestre, comunică BNR.

”Noile date statistice confirmă continuarea redresării activității economice în trimestrul I 2021 într-un ritm considerabil, peste așteptări, aceasta reducându-și declinul în termeni anuali la doar -0,2 la sută, de la -1,4 la sută în trimestrul IV 2020, în condițiile unei creșteri trimestriale de 2,9 la sută – marginal mai pronunțată decât cea estimată anterior. Evoluția implică recuperarea aproape în totalitate în acest interval a contracției economice severe din trimestrul II 2020, precum și redeschiderea deviației pozitive a PIB în trimestrul I 2021, în devans cu două trimestre față de previziunile din luna mai”, mai arată BNR, potrivit g4media.ro.

Totodată, Banca Centrală precizează că evoluțiile cele mai rapide s-au înregistrat în primele două luni din trimestrul II în comerțul cu amănuntul, în cel auto-moto și, mai ales, în sectorul serviciilor prestate populației, dar și în sfera construcțiilor și producției industriale, incluzând comenzile noi în industria prelucrătoare.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#BNR, #crestere economica Romania, #consum intern, #constructii , #crestere economica