Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara ar putea duce la pierderea credibilitatii

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:43
2222 citiri
Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara ar putea duce la pierderea credibilitatii

Consiliul Fiscal, ce trebuie sa analizeze si sa faca recomandari asupra legilor bugetare anuale, inainte de aprobarea de catre Guvern si transmiterea catre Parlament, este ingrijorat in legatura cu majorarea suplimentara din rectificarea bugetara.

Printre motivele invocate se numara faptul ca aceasta rectificare implica o noua derogare de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare si afecteaza negativ credibilitatea si ar putea conduce la depasirea tintei agreate pentru deficitul bugetar.

Proiectul curent de rectificare bugetare prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat cu 1,95 de miliarde de lei, mentinandu-se, astfel, nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,60 de miliarde de lei, respectiv 2,25% din PIB (evaluat la 607,3 miliarde de lei).

Din aceste diferente, 450 de milioane de lei sunt explicate de influenta unei noi scheme de tip swap de stingere in lant a obligatiilor restante fata de buget (cu impact identic la nivelul veniturilor si cheltuielilor totale), se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal, remis Ziare.com.

Venituri bugetare

Acestea sunt revizuite in crestere cu 1,5 miliarde de lei, datorita primei transe din sumele aferente contravalorii inchirierii benzilor de frecventa de catre operatorii de telefonie mobila (0,91 de miliarde de lei).

La acestea se adauga o crestere a celorlalte tipuri de venituri, in valoare de 0,59 de miliarde de lei, din care:

- 0,9 miliarde de lei: din varsamintele din profitul BNR;

- 0,36 miliarde de lei: taxa clawback;

- 0,21 miliarde de lei: accize.

Veniturile suplimentare vor compensa reducerile estimate:

- 0,69 miliarde de lei: TVA;

- 0,39 miliarde de lei: impozitul pe venit si salarii;

- 0,12 miliarde de lei: venituri de capital.

"Consiliul Fiscal apreciaza proiectiile de venituri bugetare ca fiind in general realiste, avand in vedere evolutia acestora din perspectiva parametrilor macroeconomici si a datelor disponibile privind executia bugetara, in conditiile in care influenta deteriorarii perspectivelor de crestere economica pentru anul in curs (al caror impact se regaseste in revizuirea descendenta a estimarilor de incasari din TVA si impozitul pe venit) este mai mult decat compensata de impactul veniturilor exceptionale din inchirierea benzilor de frecventa si al veniturilor nefiscale", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei "sume primite de la UE in contul platilor efectuate", care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in vedere ca rezultatele mai bune in ceea ce priveste absorbtia de fonduri structurale si de coeziune din primul semestru al anului curent, fata de aceeasi perioada a anului 2011, este improbabil a fi repetata si in a doua jumatate a lui 2012, in contextul blocarii de catre Comisia europeana a platilor pentru mai multe programe operationale.

Cheltuieli bugetare

Cheltuielile totale sunt mai mari decat cele din prima rectificare cu 1,5 miliarde de lei. Majorarea are drept cauza revizuirea in crestere a cheltuielilor aferente programelor finantate din fonduri europene post-aderare (+2,27 miliarde lei), careia i se adauga un plus de cheltuieli la nivelul categoriei bunuri si servicii (+0,4 miliarde lei), justificat in principal de utilizarea incasarilor suplimentare din taxa clawback in sistemul public de sanatate. Aceste majorari de cheltuieli sunt compensate partial de reducerea cu 0,83 miliarde lei a cheltuielilor de capital si cu 0,25 miliarde lei a categoriei alte transferuri.

Nivelul bugetat al cheltuielilor pentru investitii, ce cuprind cheltuieli de capital din surse proprii, cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile post-aderare, cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila si alte transferuri de natura investitiilor, este readus prin cea de-a doua rectificare bugetara in apropierea valorii din bugetul initial (ajustand pentru impactul iteratiilor succesive ale schemelor de compensare in lant a arieratelor fata de buget, nivelul este totusi mai mic cu 723,5 milioane lei).

Prima rectificare bugetara operase o reducere cu 1,29 miliarde lei (1,74 miliarde lei daca cifrele sunt ajustate cu impactul schemelor de compensare in lant), in conditiile in care nivelul estimat al cheltuielilor din fonduri europene post-aderare fusese revizuit descendent cu 1,86 miliarde lei, se arata in opinia Consiliului fiscal.

"Nivelul curent al cheltuielilor de natura investitiilor implica, astfel, alocari din fonduri proprii (cheltuieli de investitii totale minus venituri sub forma sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate) semnificativ mai ridicate decat in bugetul initial. Avand in vedere evolutiile recente in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, in opinia Consiliului fiscal, apare drept esentiala incadrarea stricta a alocarilor din fonduri proprii pentru proiecte de 3 investitii in limitele bugetate, in speta evitarea unor cheltuieli suplimentare din resurse proprii care sa substituie fluxuri sub asteptari din fonduri europene post-aderare, ceea ce ar pune in pericol tinta de deficit bugetar pentru anul in curs", a explicat Ionut Dumitru.

Arieratele

Dupa ce, in 2011, s-a consemnat o reducere a acestora si incadrarea in tintele agreate cu FMI, obligatiile restante au inceput sa creasca in 2012, in special in lunile martie si iunie.

In luna august, au atins un nou maxim, ca urmare a majorarii arieratelor la nivelul autoritatilor locale. Totusi, fata de lunile martie si iunie 2012 (perioada alegerilor locale), luni caracterizate de un avans puternic al obligatilor restante ale bugetului general consolidat, acestea par a se fi stabilizat in lunile iulie - august. In plus, autoritatile au adoptat recent o serie de masuri care ar trebui sa contribuie la reducerea, incepand cu lunile septembrie-octombrie, a stocului de arierate.

"In acest context, Consiliul fiscal apreciaza decizia Ministerului de Finante de a majora prin cea de a doua rectificare bugetara sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 cu suma de 874,4 milioane de lei, din care suma de 450 de milioane de lei se aloca in scopul platii arieratelor bugetelor locale. Aceste sume se adauga celor 500 de milioane de lei, alocate cu acelasi scop la prima rectificare. Problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problema recurenta, ce reflecta o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii finantelor publice locale", a comentat Dumitru.

In acest context si considerand riscurile la adresa atingerii tintei de deficit, atat pentru acest an cat si pentru anul viitor, Consiliul fiscal subliniaza necesitatea aplicarii cu strictete a prevederilor legii finantelor publice locale nr. 273/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#rectificare bugetara 2012, #riscuri rectificare bugetare, #Consiliul Fiscal rectificare bugetara , #buget