Comisia Europeana avertizeaza ca pesta porcina s-ar putea extinde in toata Romania. Vezi pe harta cat de grav este deja

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 23:45
10621 citiri
Comisia Europeana avertizeaza ca pesta porcina s-ar putea extinde in toata Romania. Vezi pe harta cat de grav este deja
Foto: Arhiva Ziare.com

Pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja 17 judete, risca sa se extinda, in curand, in intreaga Romanie, se arata intr-un document al Comisiei Europene.

Practic, putem numara acum pe degetele unei singure maini judetele in care nu exista, cel putin deocamdata, risc de epidemie.

Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele "zone tampon", marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.

Acestea sunt dispuse in diagonala pe harta Romaniei, incepand din nord-estul tarii, de la Botosani si ajungand pana in Timis. In teritoriile inca libere de pesta mai sunt incluse si parti din judete, cum ar fi Arges, Hunedoara si Alba.

Harta intocmita de Comisia Europeana arata ca pesta risca sa cuprinda, in curand, toata tara

In plus, aceasta harta - intocmita in baza datelor comunicate de autoritatile sanitare veterinare din fiecare stat - arata cat se poate de clar ca nicaieri in Uniunea Europeana pesta n-a evoluat mai agresiv decat in Romania, in 2018.

Despagubiri de 44 de milioane de euro

Mai exact, potrivit Autoritatii Sanitare Veterinate si pentru Siguranta Alimentelor (ASVSA), nu mai putin de 361.132 de animale au murit deja din cauza pestei sau au fost ucise preventiv in incercarea de a opri raspandirea virusului in tara noastra. Si asta, in numai jumtate de an!

Cei peste 7.000 de proprietari ramasi fara animale din cauza pestei - fie ei mari fermieri sau simpli gospodari - au primit deja despagubiri in valoare de 205.580.960 de lei, adica de peste 44 de milioane de euro. In prima etapa, mare parte din aceasta suma a fost platita de la bugetul de stat, autoritatile urmand sa incerce sa recupereze banii de la CE.

Ramane de vazut daca vor reusi sau nu, in conditiile in care mai multi oficiali europeni au declarat ca deconatarea despagubirilor se va face doar in conditiile in care autoritatile vor dovedi ca si-au indeplinit obligatiile privind prevenirea raspandirii bolii. Iar rapoaratele din anii trecuti ale CE arata ca, de fapt, autoritatile noastre n-au facut tot ce trebuia ca sa tina pesta in frau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#pesta porcina africana Romania, #extindere pesta porcina africana, #harta pesta porcina Comisia Europeana , #pesta porcina
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza alex-7
alex-7
rank 5
S-a extis deja in tot Parlamentul, toti sint grasi au burti,numai