Autoritatile vor sa impuste toate animalele salbatice in zonele afectate de pesta. Specialist: Nu ajuta deloc si va crea probleme inimaginabil de mari

Joi, 09 August 2018, ora 07:08
20400 citiri
Autoritatile vor sa impuste toate animalele salbatice in zonele afectate de pesta. Specialist: Nu ajuta deloc si va crea probleme inimaginabil de mari
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Apelor si Padurilor pregateste un ordin in baza caruia ar urma sa fie impuscate, fara discernamant, toate animalele si pasarile de prada din zonele in care se gasesc mistreti bolnavi de pesta porcina africana.

Specialistii consultati de Ziare.com spun insa ca - in loc sa opreasca raspandirea bolii, asa cum gresit isi imagineaza statul - un astfel de masacru al vietii salbatice n-ar face decat sa creeze in natura dezechilibre majore, pe care ne va fi, apoi, imposibil sa le mai reparam.

Din cauza ca n-a gasit inca nicio solutie pentru a opri raspandirea pestei porcine africane, statul roman se pregateste sa ia o serie de masuri disperate, care risca sa aiba efecte dezastruoase asupra Romaniei, pe termen lung.

Mai exact, Ministerul Apelor si Padurilor vrea sa adopte un ordin in baza caruia sa fie impuscate toate pasarile si animalele de prada din zonele in care se vor gasi mistreti infestati cu pesta porcina africana.

In referatul de aprobare a ordinului ministerului se arata ca:

"In termen de 30 de zile de la confirmarea virusului (la mistret - n.red.) se vaneaza integral pradatorii din zonele afectate, prevazuti in Anexa 1 si Anexa 2 din Legea vanatorii nr. 407/2006".

Or, in cele doua anexe ale Legii 407/2006 sunt incluse, de fapt, toate animalele si pasarile salbatice care pot fi vanate, inclusiv cele protejate prin lege.

In plus, in acelasi document se mai arata ca:

"Pentru Tulcea si Constanta, Insula Mare a Brailei si Balta Ialomitei, se va proceda la uciderea preventiva a tuturor mistretilor si pradatorilor, cu exceptia speciilor aflate in Anexa 2 (animale a caror impuscare e interzisa prin lege, in Romania - n.red.), in conditiile legii.

In zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria se va actiona pentru uciderea prin impuscare a porcilor mistreti si pradatorilor specifici (...) ".

Cu alte cuvinte, cel putin vulpile, enotii, sacalii, dihorii si o multime de pasari de prada - care fac parte din Anexa I, nu din Anexa II a legii vanatorii - vor fi vanate pana la exterminare.

Textul integral al referatului de aprobare a ordinului Ministerului Apelor si

Padurilor il puteti citi aici:

Societatea Ornitologica Romana: Daca masacram animalele si pasarile salbatice, vom avea probleme mai mari decat ne imaginam

Ovidiu Bufnila, responsabilul cu comunicarea al Societatii Ornitologice Romane (SOR), a explicat pentru Ziare.com de ce masacrul de proportii pe care il pregateste statul n-ar ajuta cu nimic la combaterea pestei porcine.

"Inainte de toate, trebuie sa stabilim un lucru: UE nu pomeneste nimic despre nevoia de a impusca toate animalele si pasarile salbatice. Ba mai mult, nu recomanda nici macar vanatoarea mistretului, in strategia privind combaterea pestei porcine africane.

Dimpotriva, toate studiile stiintifice, verificate si in teren pana la ora actuala, demonstreaza ca o populatie de porci mistreti - care e posibil sa aiba un exemplar sau doua bolnave - nu va astepta sa fie exterminata, ci se va deplasa continuu si va intra in contact cu alte turme, raspandind astfel boala.

De aceea, autoritatile europene recomanda ca mistretii sa fie vanati abia la trei luni dupa ce a disparut focarul de pesta porcina africana", a declarat Ovidiu Bufnila pentru Ziare.com.

In plus, a spus sursa citata, niciun studiu n-a stabilit ca masacrarea animalelor si a pasarilor salbatice ar ajuta, in vreun fel, la impiedicarea raspandirii pestei porcine africane.

"In niciun studiu nu se arata, spre exemplu, ca o pasare de prada care s-a hranit dintr-un mistret infestat va transmite boala. De fapt, pradatorii sunt tocmai echipa de curatenie a naturii. E ca si cum am avea gunoiul pana sub geamul casei si l-am impusca pe cel care vine sa ni-l ridice.

In plus, daca razi intreaga populatie de animale si pasari salbatice de pe un teritoriu, cu siguranta ca in zona se vor crea dezechilbre majore. Sa luam exemplul uliului sorecar. Dupa cum sugereaza si numele, acest uliu se hraneste cu soareci. Daca-l extermini de pe o suprafata, soarecii se vor inmulti excesiv si vor afecta culturile oamenilor. E suficient sa rupem o singura za din lantul trofic si altele vor cadea, in curand", a mai explicat Ovidiu Bufnila.

Sursa citata arata ca uciderea animalelor si pasarilor salbatice ar putea crea si alte probleme majore, pe termen lung.

"Daca cineva ar aplica ordinul in forma in care este el acum, ar distruge total niste populatii. Specii intregi ar fi eliminate. E de negandit sa distrugi o specie de acvila sau una de codalb doar pentru ca te temi acum de raspandirea pestei! Mai ales in conditiile in care, asa cum am amintit deja, UE nu recomanda nici macar vanatoare la mistret.

Ce sa mai vorbim despre impuscarea tuturor pradatorilor...Ceea ce fac autoritatile romane contravine, de fapt, recomandarilor europene.

Iar, daca ne imaginam ca putem extermina specii pentru ca ulterior putem repopula, sa stiti ca lucrurile nu stau deloc asa.

Sa ne gandim la vulturi, spre exemplu. Deja, in Romania, nu mai avem vulturi care sa cuibareasca de prin anii 1970, asa ca studiind cazul lor, putem intelege mai bine ce poate presupune repopularea. Ca ei sa traiasca din nou aici, ar trebui sa cumparam oua, care sunt rare si scumpe.

Apoi, ar fi nevoie de statiuni speciale de hranire si tot felul de alte investitii mari care ar ajunge la milioane de euro. Incearca bulgarii de cativa ani si inca nu sunt multumiti de rezultatele obtinute.

Noi mai avem acum vulturi care trec Dunarea din Bulgaria sau vin dinspre Ungaria. Ce facem, ii impuscam si pe aceia, daca ajung cumva intr-o zona in care s-a semnalat pesta porcina africana? Avem pasari pe care ne bucuram daca le vedem de doua-trei ori pe an. Sa ne grabim sa le impuscam si sa le ardem?

Nu, cu siguranta ca n-are niciun rost sa vorbim despre repopulare. Ceea ce trebuie sa facem este sa oprim asemenea masacre care, in loc sa previna raspandirea pestei, n-ar face altceva decat sa creeze probleme foarte mari", a mai apreciat Ovidiu Bufnila.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#pesta porcina africana Romania, #masacru animale salbatice pesta porcina africana, #pesta porcina vanatoare mistret , #pesta porcina